Порекло презимена, село Кузмичево (Нови Пазар)

11. фебруар 2018.

коментара: 3

Порекло становништва села Кузмичево, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 Положај села.

Кузмичево, „Кузмично “ је у горњој долини Кузмичевског Потока, десне притоке Драмићске Реке. Оно је Непосредно под Голијом, у склопу брда Светотине, Градине, Берја (1065 м), Бражице, Грота и Молитве.

Тип села.

Куће су груписане по сродничким родовима. Услед издуженог облика дели се на Горње Кузмичево, Доње Кузмичево и на крај Јањевину, који је на  западном присоју Драмићског Брда.

Воде.

Обилује изворском водом; чесма Красанац је ниже шумовитог Берја. Њиве и ливаде су окућнице и у долинама потока, наводњавају се помоћу бразда које су сведене са извора под Голијом; испаше и шуме су по Голији и на местима Шујдову Гају, Чуки, Јарчевој Глави, Ћувику, Горњој Кулици, Голупцу, Јањевини, Вртачи, Вукову Лазу; њиве су Очагрије, Јавор, Качовиште, Складала, Венац, Орнице, Ј оше с воћкама; ливаде: Шибљак, Змијача, Клече, Гњионица, Осредак и Ивовик.

Старине у селу и историјат.

На врху купасте главице Градине има мало видних остатака од градинских бедема. На Великим Ливадама било је „бакарно гувно“ (рударско). Име села забележено је у Сопоћанском поменику као „Кузмично“. Од тог старог села  остали су „грчко“ гробље код данашњег и црквица Никољача, подигнута по натпису 1598. године. Ту је и зграда основне школе. Гробље Горњег Кузмичева је у Сувој Долини. Горње Кузмичево заселило се у почетку 18. века а Доње је с краја 17. века. Године 1948. у Кузмичеву је било 341 становник.

Порекло становништва.

Родови Доњем Кузмичеву:

-Маровићи, Чорбићи, 5 кућа, Св. Никола, из црногорске Херцеговине. Из њихова рода било пет наследних свештеника; имају одељаке Чорбиће у Постењу код Новога Пазара; Чорбићи, род од 286 кућа у тимочком Бучју су од ових Чорбића.

-Ђокићи, 3 кућа, Св. Лазар, су досељени из Бијелих Вода код Пљеваља.

У крају Јањевини су:

-Лончаревићи, 2 куће, Св. Илија, су досељени из Блажева 1910, старином из Лече под Рогозном.

Родови у Горњем Кузмичеву:

-Тошићи, 2 куће, Св. Лука, су пореклом од Никшића.

-Лешкини, Поповић, 1 кућа, Петронијевић, 1 кућа, Св. Никола, су досељени из Лескове на ободу Сјеничког Поља.

-Пендићи, 8 кућа, Св. Јован, су досељени из Тушимље.

-Глођовић, 1 кућа, је од Глођовића у Доњем Кузмичеву.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Мика Миробић

    У Кузмичеву нема Маровића већ МИРОВИЋА

  2. Milan Marinković

    Rođen sam i živim u Beogradu ali me je uvek nešto vuklo da pronađem nešto o svojim precima, pogotovo kada mi je deda pokazao rodoslov o familiji. U uvodu ispod stabla je pisalo da je Radovan sa svojim sinovima Marinkom i Milanom Rakić došao iz sela Bučja kod Knjaževca u selo Balajnac kod Despotovca negde početkom 19. Veka. Zahvaljujući sajtu Poreklo evo saznajem da je Budimir Čorbić iz Bučja moj predak a takođe i izvorni Čorbići kao i Mirovići iz Kuzmičeva. Voleo bih da nekako stupim u kontakt sa rođacima iz Raške oblasti.