Poreklo prezimena, selo Građanoviće (Novi Pazar)

11. februar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Građanoviće, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Građanoviće je na plećatoj kosi u prisojima brda na desnoj strani Jovske (Vlaške) Reke. Na razvođu poviše sela su brda Čajir, Zaječak i Grab.

Tip sela.

Kuće su grupisane uglavnom na dva dela, na Gornje Građanoviće i na Donje Građanoviće. Donji kraj sela, niže Graba, naziva se Koviljača, a najviši kraj sela je Grab.

Vode.

Selo je oskudno vodom: izvor Voda u Gornjoj Livadi, Zaječak između Građanovića i Trstenika, česma Koviljača u kraju istog imena i česma Korito za stoku u planini.

Zemlje išume.

Njive su plodne, jer se izdašno gnoje stočnim đubrivom. One su pomešane s livadama na mestima: Jovak, Osoje, Bačište, Preslo, Livadica, Čukara, Veliki Do, Široki Do, njive u Jovskoj Reci, Dublje, Sikolica, njive kod Krša i Selo (selište); šume su u Građanovićskom Potoku, Cokovskom Borjaku, Maloj i Velikoj Valozi. Polovina planine  Graba pripada Građanoviću a Druga polovina Trsteniku. Na Jovskoj Reci (muhamedanci je nazivaju Vlaška Reka) ima nekoliko vodenica „na bukvu“ (badanj). U Jovsku Reku utiču Zečki Potok, Vrući Potok (zimi se isparava) i Barica. U selu ima kamenolom.

Starine  ime selu.

Kod današnjeg groblja i crkvine bilo je staro selo. U starom groblju, niže sela, ima temelja od crkvine. Kod nje se poznaje mesto zatrpanog bunara, dva stara guvna i sedam pravougaonih udubljenja, u kojima se vide ostaci temelja od crkvenih zgrada. Po natpisu na jednom nadgrobnom kamenu doznaje se, da je bio na grobu starca Save, kome su Turci odsekli glavu 1876. godine. Naziv selu dali su doseljeni Stančići u početku 18. veka iz predela Građana u Riječkoj nahiji u Crnoj Gori.

Poreklo stanovništva.

-Stanić, 1 kuća, Đurđevdan, predak se doselio „pre trista i kusur godina“; ima odeljake u Velikoj Plani u Toplici.

U kraju  Grabu su:

-Drobnjaci, 3 kuće, Vučković, 1 kuća, Kožovići, 4 kuće, Milosavljević, 1 kuća, Đurđevdan, predak došao iz drobnjačkih Jezera; imaju krvne rođake Drobnjake u Pasjem Potoku, Trsteniku, Vrbolazima (Vučković) i Trebiću. Kožovići imaju odeljake u Kraljevu i topličkoj Velikoj Plani.

-Makojević, 1 kuća, su od Makojevića u podgorskom Tenjkovu.

-Lješevići, 4 kuća, Sv. Petka, su u kraju Koviljači, doseljeni iz Kolašina na Ibru.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.