Poreklo prezimena, selo Jablanica (Novi Pazar)

11. februar 2018.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Jablanica, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Jablanica je u izvorišnoj čelenci Batnjičkog Potoka, Desne pritoke Raške a pod brdom Grabom.

Tip sela.

Niže Lipovice, koja je na razvođu Raške i Ibra, su kuće jablaničke raselice Cvetkovića, koju su zaselili Jagličići u početku druge polovine 19. veka. Njihove kuće su sa obe strane puta kao u dva niza.

Vode.

Upotrebljava se voda s malih izvora i bunara. Kada leti izvori i bunari oslabe i voda zamuti, onda se prave u potoku ustave; dobre vode su udaljene od naselja: Vuča Voda, Kunje u Grabu, Korita u Buču, Izvorac u Vučjaku koji se upoređuju s vodama na Kopaoniku, Radova Voda i česma pored puta idući iz Jablanice za Mrmonje; od izvora Vuče Voda postaje potok istog imena. U Cvetkoviću je izvor Kašilo.

Zemlje i šume.

Njive i livade su pomešane: Radovo Prisoje, Njivetak, Njivčica, Đurov Laz, Krstova Njiva, Podvodnice, Donje Livade (razorane), Bakčina, Stara Vratnica s voćkama, Gradine, Todorova Kućetina, Grab, Radojevo Prisoje; ispaše i šume: Građanovska Strana, Grab, Tomova Glavica, Bučje, Gaj, Preslo, tamo su i ispaše; u osoju Graba ima bora, koji dopire do Jablaničkog Potoka.

Starine i ostali podaci o selu.

U selu ima tri stara groblja: u Dubu, kod današnjeg groblja poviše kuća Plavšića i napušteno muhamedansko groblje kod raskrsnice na Jablaničkom Brdu. Na visu Gradini održao se samo rov gradskog utvrđenja i zakop gradske kule. Na brdu Tanuriću vadila se ruda. Po njemu se nalaze zakopi od rudarskih zgrada. Kao selo Jablanica zabeleženo je 1363., 1711. i u Sopoćanskom pomeniku kao „Jablanica Mala“. Naziv Staro Selo je ostatak naselja iz 18. veka. Današnje selo zaselilo se oko sredine 19. veka.

Poreklo stanovništva.

-Mirković, 1 kuća, je od Jevrića u Lopužnju.

-Plavšići („Plavčići“), 2 kuće, Sv. Nikola, su Kuči, ded doseljen iz Crnoga Vrha kod Plava, došao u Skukovo, pa prešli ovamo; imaju krvne rođake u Skukovu.

-Jagličići, Uroševići, 4 kuće, Sv. Arhanđeo, su doseljeni od Gusinja a starinom Moračani.

-Simonovići, 2 kuće, su od Simovića u Mrmonjana.

U raselici Cvetkoviću su:

-Cvetkovići, 7 kuća, su od Jagličića u Jablanici.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Simonović A.

    Odakle su poreklom pomenuti Simonovići ?

  2. Maja

    Ima greska. Ne postoje Simonovici, vec Simovici od Simovica iz Mrmonja. Te dve kuce su potomci Ananija Simovica. Imao je sinove Miljka ( nije imao potomaka) , Mikaila (moj pradeda) , Ljubomira( najmladji sin, njega sam upamtila), i jednog sina koji se odselio u Kraljevo. Nisam sigurna za ime. Krsna slava je Tomindan.
    Inace rodjena braca Ananijeva su ga oterala sa ognjista iz Mrmonja, podmitivsi agu pa se naselio ispod Tanurica, gde i sada stoje tri kuce. Miljkova, Ljubomirova i Mikailova.

  3. Stevo

    Zna li neko poreklo Simovića iz Mekinja,hvala unapred.