Порекло презимена, село Јабланица (Нови Пазар)

11. фебруара 2018.

коментара: 4

Порекло становништва села Јабланица, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Јабланица је у изворишној челенци Батњичког Потока, Десне притоке Рашке а под брдом Грабом.

Тип села.

Ниже Липовице, која је на развођу Рашке и Ибра, су куће јабланичке раселице Цветковића, коју су заселили Јагличићи у почетку друге половине 19. века. Њихове куће су са обе стране пута као у два низа.

Воде.

Употребљава се вода с малих извора и бунара. Када лети извори и бунари ослабе и вода замути, онда се праве у потоку уставе; добре воде су удаљене од насеља: Вуча Вода, Куње у Грабу, Корита у Бучу, Изворац у Вучјаку који се упоређују с водама на Копаонику, Радова Вода и чесма поред пута идући из Јабланице за Мрмоње; од извора Вуче Вода постаје поток истог имена. У Цветковићу је извор Кашило.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су помешане: Радово Присоје, Њиветак, Њивчица, Ђуров Лаз, Крстова Њива, Подводнице, Доње Ливаде (разоране), Бакчина, Стара Вратница с воћкама, Градине, Тодорова Кућетина, Граб, Радојево Присоје; испаше и шуме: Грађановска Страна, Граб, Томова Главица, Бучје, Гај, Пресло, тамо су и испаше; у осоју Граба има бора, који допире до Јабланичког Потока.

Старине и остали подаци о селу.

У селу има три стара гробља: у Дубу, код данашњег гробља повише кућа Плавшића и напуштено мухамеданско гробље код раскрснице на Јабланичком Брду. На вису Градини одржао се само ров градског утврђења и закоп градске куле. На брду Танурићу вадила се руда. По њему се налазе закопи од рударских зграда. Као село Јабланица забележено је 1363., 1711. и у Сопоћанском поменику као „Јабланица Мала“. Назив Старо Село је остатак насеља из 18. века. Данашње село заселило се око средине 19. века.

Порекло становништва.

-Мирковић, 1 кућа, је од Јеврића у Лопужњу.

-Плавшићи („Плавчићи“), 2 куће, Св. Никола, су Кучи, дед досељен из Црнога Врха код Плава, дошао у Скуково, па прешли овамо; имају крвне рођаке у Скукову.

-Јагличићи, Урошевићи, 4 куће, Св. Арханђео, су досељени од Гусиња а старином Морачани.

-Симоновићи, 2 куће, су од Симовића у Мрмоњана.

У раселици Цветковићу су:

-Цветковићи, 7 кућа, су од Јагличића у Јабланици.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Simonović A.

  Odakle su poreklom pomenuti Simonovići ?

 2. Maja

  Ima greska. Ne postoje Simonovici, vec Simovici od Simovica iz Mrmonja. Te dve kuce su potomci Ananija Simovica. Imao je sinove Miljka ( nije imao potomaka) , Mikaila (moj pradeda) , Ljubomira( najmladji sin, njega sam upamtila), i jednog sina koji se odselio u Kraljevo. Nisam sigurna za ime. Krsna slava je Tomindan.
  Inace rodjena braca Ananijeva su ga oterala sa ognjista iz Mrmonja, podmitivsi agu pa se naselio ispod Tanurica, gde i sada stoje tri kuce. Miljkova, Ljubomirova i Mikailova.

 3. Stevo

  Zna li neko poreklo Simovića iz Mekinja,hvala unapred.