Poreklo prezimena, selo Sudsko Selo (Novi Pazar)

16. januar 2018.

komentara: 9

Poreklo stanovništva sela Sudsko Selo, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

 Položaj sela.

Sudsko Selo je na levoj strani srednje doline Deževke, s potesom po pobrđima ogranaka Velike Sokolovice i Ploče.

Tip sela.

Kuće u gornjem kraju sela dopiru do Čukare i Dublja, a potes donjeg kraja graniči se s potesom Alulovića i Deževe.

Vode.

Selo ima izvorsku i bunarsku vodu koja se, izuzetno samo ovde, zahvata pomoću đermova. Između Skukova i Sudskog Sela je česma Korita, na kojoj se poji stoka. Na izvoru Kuležu drži se zavetna molitva. Potoci su mali, presušuju.

Zemlje i šume.

Ispaše su slabe, jer je veći deo potesa preoran za njive na mestima: Razvoz, Vrtače, Bare, Krčevine, Padine, Konopljište, Stublina, Kalem, Pojila, Gucalica, Velika Njiva, polje sa livadama, Pluževine sa voćkama, Majur sa voćkama, Međe, Selište, Stare Bašte, Lećevište, i Kun sa šumom; livade i šume: Doline, Trnov Do, Jasike, Šib, Krivine, Šumice, Zekovac, Tatarske Livade i Papratište; ispaše su Korita, Savovo Kleče, Meterizi, R(a)žište i Dubovi.

Ime selu, postanak i starine.

Prema Rajkoviću je staro i sadašnje groblje, a kod Kleča je drugo staro groblje. Po predanju u selu su bili Nemanjini sudovi, po kojima je dobilo ime. Međutim ono je novije, postalo verovatno posle 1690, a pre toga zvalo se Suti kako je zabeleženo oko 1316. godine. Na jednom nadgrobnom krstu u Hrišćanskom groblju u Potočkoj Mahali u Novom Pazaru ima ovaj natpis: „Stana Mijaila Sućan… (ina), tj. iz Suta“, sada Sudskog Sela. Po A. Hiljferdingu Sudsko Selo je bilo 1857. muhamedansko. Posle 1878. Muhamedanci su se odselili u Novi Pazar, pa su selo počeli naseljavati hrišćanski podovi. Godine 1948. imaloje 244 stanovnika:

Poreklo stanovništva.

-Stojanovići, 8 kuća, Sv. Jovan, su doseljeni sa Kosova, potucali se na više mesta.

-Senovići, 7 kuća, Sv. Arhanđeo, su Moračani, prešli iz Deževe.

-Izderić, 1 kuća, Sv. Nikola, otac se doselio iz Deževe.

-Čolović, 1 kuća, je od Čolovića u Srednjoj Tušimlji, doseljen 1908. godine.

-Sretenović, 1 kuća, je od  Kovčića u Srednjoj Tušimlji.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Dragana

    Poštovani,

    U ovom selu postoji više porodica Milosavljević, to su moji sa tatine strane, a vidim da ih nema ovde na spisku. Da li me možete uputiti gde bih mogla saznati nešto više – odakle su se oni naselili u Sudsko selo, jer je to oduvek bilo kao neka vrsta tajne?
    Jedni su govorili da smo poreklom iz Crne Gore i da smo se tu naselili jer su iz nekog razloga morali da prebegnu, a drugi (samo jedna baka) da vodimo poreklo od Klimenta, ali nama deci niko nije ništa detaljnije govorio.

    Hvala.

    • Branko Todorović

      Poštovana Dragana,

      Koju slavu slave vaši Milosavljevići?

      • Dragana

        Moji Milosavljevići slave Svetog Đorđa. Volela bih da saznam što više.

        • Branko Todorović

          Hvala Dragana.

          Nažalost, o poreklu ne nalazim za sada ništa, ali vaši Milosavljevići se pominju u knjizi Naselja novopazarskog kraja (1995), gde za stanovništvo Sudskog sela stoji:

          Stanovništvo. – Sadašnji živalj sela sačinjavaju srpski rodovi: Kulundžići (2 dom., sl. Vrbice – Lazarѕevdan), Milenkovići (1 dom., sl. Mitrovdan), Milosavljevići (5 dom., sl. Durđevdan), Senovići (5 dom., sl. Aranđelovdan) i Stojanovići (10 dom., sl. Jovandan). Iseljenici: Kulundžići, Beograd (2 dom.) i Kraljevo (1 dom.); Milosavljevići, Beograd (4 dom.); Senovići, Beograd (3 dom.) i Trstenik (1 dom.); Stojanovići, Beograd (2 dom.), Kragujevac (3 dom.) i Kraljevo (2 dom.).

          Takođe, u knjizi Etnički procesi i etnička struktura stanovništva Novog Pazara (1979) za Milosavljeviće, valjda uopšteno na prostoru Novog Pazara, stoji:

          Prvi Milosavljevići su doseljeni pred drugi svetski rat iz Sebečeva, a tu 1831. godine iz Vasojevića. Drugi su kasnije došli iz Ostrovice (Tutin), a treći iz Sudskog Sela (Srbi).

          Ali nažalost, to je to što sam mogao naći, nigde se ne pominje odakle su. Nema ni uopšteno za stanovništvo Sudskog sela.

        • Branko Todorović

          U ovakvim situacijama, kada ni literatura ne pomaže, kao jedina opcija ostaje Y-DNK testiranje nekog od muških srodnika. Na taj način se približnije može odrediti geografsko poreklo roda. A imajući u vidu da je okolina novopazarske oblasti, kao i sama novopazarska oblast, dobro pokrivena genetičkim istraživnjima, verovatno bi se lako moglo ustanovniti i poreklo vaših Milosavljevića.

    • Milodan

      Poštovana Dragana!

      U knjizi Raška rod Milosavljevići se pojavljuju na dole navedenima stranicama pomenute knjige.

      Milosavljevići, 28, 52, 55, 69, 86, 95, 210,
      238, 246, 247, 282, 285, 298, 300, 315, 324,
      325, 328, 330

      Sudsko selo je na 128. stranici iz čega proizilazi da Milosavljevića u ovoj knjizi NEMA, šte ne znači da ih zaista nema..

      Sudsko Selo, 128

      Svako dobro!

      Milodan

    • Vladan Drmanić

      Još neznamo tačno pokušajte saznati nešto bliže biće od pomoći svakako..

  2. Marija

    Mene zanimaju Izderici koliko ih je bilo,odakle su dosli?Srdacan pozdrav!