Порекло презимена, село Судско Село (Нови Пазар)

16. јануара 2018.

коментара: 7

Порекло становништва села Судско Село, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 Положај села.

Судско Село је на левој страни средње долине Дежевке, с потесом по побрђима огранака Велике Соколовице и Плоче.

Тип села.

Куће у горњем крају села допиру до Чукаре и Дубља, а потес доњег краја граничи се с потесом Алуловића и Дежеве.

Воде.

Село има изворску и бунарску воду која се, изузетно само овде, захвата помоћу ђермова. Између Скукова и Судског Села је чесма Корита, на којој се поји стока. На извору Кулежу држи се заветна молитва. Потоци су мали, пресушују.

Земље и шуме.

Испаше су слабе, јер је већи део потеса преоран за њиве на местима: Развоз, Вртаче, Баре, Крчевине, Падине, Конопљиште, Стублина, Калем, Појила, Гуцалица, Велика Њива, поље са ливадама, Плужевине са воћкама, Мајур са воћкама, Међе, Селиште, Старе Баште, Лећевиште, и Кун са шумом; ливаде и шуме: Долине, Трнов До, Јасике, Шиб, Кривине, Шумице, Зековац, Татарске Ливаде и Папратиште; испаше су Корита, Савово Клече, Метеризи, Р(а)жиште и Дубови.

Име селу, постанак и старине.

Према Рајковићу је старо и садашње гробље, а код Клеча је друго старо гробље. По предању у селу су били Немањини судови, по којима је добило име. Међутим оно је новије, постало вероватно после 1690, а пре тога звало се Сути како је забележено око 1316. године. На једном надгробном крсту у Хришћанском гробљу у Поточкој Махали у Новом Пазару има овај натпис: „Стана Мијаила Сућан… (ина), тј. из Сута“, сада Судског Села. По А. Хиљфердингу Судско Село је било 1857. мухамеданско. После 1878. Мухамеданци су се одселили у Нови Пазар, па су село почели насељавати хришћански poдови. Године 1948. ималоје 244 становника:

Порекло становништва.

-Стојановићи, 8 кућа, Св. Јован, су досељени са Косова, потуцали се на више места.

-Сеновићи, 7 кућа, Св. Арханђео, су Морачани, прешли из Дежеве.

-Издерић, 1 кућа, Св. Никола, отац се доселио из Дежеве.

-Чоловић, 1 кућа, је од Чоловића у Средњој Тушимљи, досељен 1908. године.

-Сретеновић, 1 кућа, је од  Ковчића у Средњој Тушимљи.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Драгана

  Поштовани,

  У овом селу постоји више породица Милосављевић, то су моји са татине стране, а видим да их нема овде на списку. Да ли ме можете упутити где бих могла сазнати нешто више – одакле су се они населили у Судско село, јер је то одувек било као нека врста тајне?
  Једни су говорили да смо пореклом из Црне Горе и да смо се ту населили јер су из неког разлога морали да пребегну, а други (само једна бака) да водимо порекло од Климента, али нама деци нико није ништа детаљније говорио.

  Хвала.

  • Бранко Тодоровић

   Поштована Драгана,

   Коју славу славе ваши Милосављевићи?

   • Драгана

    Моји Милосављевићи славе Светог Ђорђа. Волела бих да сазнам што више.

    • Бранко Тодоровић

     Хвала Драгана.

     Нажалост, о пореклу не налазим за сада ништа, али ваши Милосављевићи се помињу у књизи Насеља новопазарског краја (1995), где за становништво Судског села стоји:

     Stanovništvo. – Sadašnji živalj sela sačinjavaju srpski rodovi: Kulundžići (2 dom., sl. Vrbice – Lazarѕevdan), Milenkovići (1 dom., sl. Mitrovdan), Milosavljevići (5 dom., sl. Durđevdan), Senovići (5 dom., sl. Aranđelovdan) i Stojanovići (10 dom., sl. Jovandan). Iseljenici: Kulundžići, Beograd (2 dom.) i Kraljevo (1 dom.); Milosavljevići, Beograd (4 dom.); Senovići, Beograd (3 dom.) i Trstenik (1 dom.); Stojanovići, Beograd (2 dom.), Kragujevac (3 dom.) i Kraljevo (2 dom.).

     Такође, у књизи Етнички процеси и етничка структура становништва Новог Пазара (1979) за Милосављевиће, ваљда уопштено на простору Новог Пазара, стоји:

     Први Милосављевићи су досељени пред други светски рат из Себечева, а ту 1831. године из Васојевића. Други су касније дошли из Островице (Тутин), а трећи из Судског Села (Срби).

     Али нажалост, то је то што сам могао наћи, нигде се не помиње одакле су. Нема ни уопштено за становништво Судског села.

    • Бранко Тодоровић

     У оваквим ситуацијама, када ни литература не помаже, као једина опција остаје Y-ДНК тестирање неког од мушких сродника. На тај начин се приближније може одредити географско порекло рода. А имајући у виду да је околина новопазарске области, као и сама новопазарска област, добро покривена генетичким истраживњима, вероватно би се лако могло установнити и порекло ваших Милосављевића.

  • Милодан

   Поштована Драгана!

   У књизи Рашка род Милосављевићи се појављују на доле наведенима страницама поменуте књиге.

   Милосављевићи, 28, 52, 55, 69, 86, 95, 210,
   238, 246, 247, 282, 285, 298, 300, 315, 324,
   325, 328, 330

   Судско село је на 128. страници из чега произилази да Милосављевића у овој књизи НЕМА, ште не значи да их заиста нема..

   Судско Село, 128

   Свако добро!

   Милодан