Srednjovekovni grad Borač u Gruži na mapi sveta iz XV veka

14. januar 2018.

komentara: 0

Borazo, grad Borač na čuvenoj Fra Mavrovoj mapi sveta

Polovinom XV veka, mletački monah i kartograf Fra Mavro (Fra Mauro), radio je na svojoj karti sveta (il Mappamondo). Fra Mavro je radio mapu sveta po narudžbini portugalskog kralja Alfonsa V.
Karta je nastala u njegovoj radionici u manastiru Svetog Mihaila na ostrvu Murano u Veneciji.
Fra Mavro je uspeo da izradi najsveobuhvatniju i najprecizniju mapu sveta do tada. U njoj je bilo sadržano svo geografsko znanje tog doba. Mapa je izuzetno detaljna i iznenađujuće precizna za karte tog doba. Ona predstavlja raskid sa sa antičkoom kartografijom.
Fra Mavro je, pre nego što se zamonašio, proputovao veliki deo sveta kao vojnik i trgovac. Kao monah, zbog verskog statusa, više nije bio slobodan da putuje pa se često konsultovao sa trgovcima u gradu nakon njihovog povratka iz inostranstva i tako prikupljao informacije o poznatom svetu.
Na prvi pogled, mapa izgleda jako zbunjujuće. Zapravo, Fra Mavrova karta je obrnuta, jug je orijentisan ka vrhu mape. Mapa sveta detaljno prikazuje celokupan tada poznati svet, Aziju, Afriku i Evropu. Za razliku od dotadašnjih karti, koje su izrađivane po legendama, narodnim motivima, religijskim verovanjima i nepouzdanim informacijama, Fra Mavrova mapa je rađena po pouzdanim  podacima. On je rad na izradi mape sveta započeo 1448. godine, rukopisnu kartu je završio približno oko 1450. godine.

il Mappamondo, Fra Mavrova mapa sveta, Fra Mavrova mapa sveta

Mapa je konačno završena 24. aprila 1459. godine, a njena kopija je  poslata u Portugal, ali ta kopija nije sačuvana. Fra Mavro je 1459. godine radio  kopiju mape za Signoria iz Venecije ali nije uspeo da je završi jer je sledeće godine umro. Kopiju je završio njegov saradnik i kartograf mornarice Andrea Bianco 26. avgusta 1460. godine.

Među malobrojnim označenim mestima na teritoriji tadašnje srpske države, on je sa Borazo označio grad Borač, misleći svakako na „slavni grad Borač“ u Gruži.  Prema međusobnom odnosu naselja borazo (Borač), crusenaci ( Kruševac ) i  belgrado ( Beograd ) i reke fl(umen) moraua ( reka Morava ), upisanih na karti može se nedvosmisleno zaključiti da Borazo predstavlja grad Borač u Gruži.

Prikaz srednjovekovnog grada Borča na čuvenoj Fra Maurovoj karti sveta predstavlja važno svedočanstvo o geostrateškom značaju ovog grada u srednjovekovnoj Evropi.

Kopija originala čuvene Fra Mavrove monumentalne okrugle mape sveta danas se čuva u Biblioteci Svetog Marka u Veneciji.

AUTOR: Saša Zarić, saradnik portala Poreklo

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.