Средњовековни град Борач у Гружи на мапи света из XV века

14. јануар 2018.

коментара: 0

Borazo, град Борач на чувеној Фра Мавровој мапи света

Половином XV века, млетачки монах и картограф Фра Мавро (Fra Mauro), радио је на своjoj карти света (il Mappamondo). Фра Мавро је радио мапу света по наруџбини португалског краља Алфонса V.
Карта је настала у његовој радионици у манастиру Светог Михаила на острву Мурано у Венецији.
Фра Мавро је успео да изради најсвеобухватнију и најпрецизнију мапу света до тада. У њој је било садржано сво географско знање тог доба. Мапа је изузетно детаљна и изненађујуће прецизна за карте тог доба. Она представља раскид са са античкоом картографијом.
Фра Мавро је, пре него што се замонашио, пропутовао велики део света као војник и трговац. Као монах, због верског статуса, више није био слободан да путује па се често консултовао са трговцима у граду након њиховог повратка из иностранства и тако прикупљао информације о познатом свету.
На први поглед, мапа изгледа јако збуњујуће. Заправо, Фра Маврова карта је обрнута, југ је оријентисан ка врху мапе. Мапа света детаљно приказује целокупан тада познати свет, Азију, Африку и Европу. За разлику од дотадашњих карти, које су израђиване по легендама, народним мотивима, религијским веровањима и непоузданим информацијама, Фра Маврова мапа је рађена по поузданим  подацима. Он је рад на изради мапе света започео 1448. године, рукописну карту је завршио приближно око 1450. године.

il Mappamondo, Фра Маврова мапа света, Фра Маврова мапа света

Мапа је коначно завршена 24. априла 1459. године, а њена копија је  послата у Португал, али та копија није сачувана. Фра Мавро је 1459. године радио  копију мапе за Сигнориа из Венеције али није успео да је заврши јер је следеће године умро. Копију је завршио његов сарадник и картограф морнарице Андреа Бианцо 26. августа 1460. године.

Међу малобројним означеним местима на територији тадашње српске државе, он је са Borazo означио град Борач, мислећи свакако на „славни град Борач“ у Гружи.  Према међусобном односу насеља borazo (Борач), crusenaci ( Крушевац ) и  belgrado ( Београд ) и реке fl(umen) moraua ( река Морава ), уписаних на карти може се недвосмислено закључити да Borazo представља град Борач у Гружи.

Приказ средњовековног града Борча на чувеној Фра Мауровој карти света представља важно сведочанство о геостратешком значају овог града у средњовековној Европи.

Копија оригинала чувене Фра Маврове монументалне округле мапе света данас се чува у Библиотеци Светог Марка у Венецији.

АУТОР: Саша Зарић, сарадник портала Порекло

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.