Представљање књиге др Душка Лопандића “Летопис великих жупана”

25. децембар 2017.

коментара: 1

Представљање књиге “Летопис великих жупана – Историјска хроника Србије у веку Стефана Немање”, аутора др Душка Лопандића, члана Друштва српских родословаца “Порекло”, биће одржано у среду, 27. децембра 2017. с почетком у 19 часова у Библиотеци града Београда, Кнез Михаилова 56.

О књизи ће говорити:

др Ратомир Миликић, историчар
др Душко Лопандић, аутор књиге

Синтеза стварног и фикције у овој књизи чини узбудљиво, провокативно и магично привлачно штиво, које у маниру најбољих књижевних остварења не дозвољава читаоцу да књигу испусти из руку док не прочита њене последње ретке.

Не задовољавајући се оскудним изворима о великим жупанима Рашке пре Немањиног доласка на престо у Старом Расу, а заинтригиран посебно судбином српског племића Белоша и његових сестара, угарске краљице Јелене и моравске књегиње Марије, загонетним личностима попут великих жупана Вукана и Десе И, краља Михаила Бодина или краљице Јеквинте, Лопандић књижевним поступком, утемељеним на изузетном познавању политичке и културне историје, гради један измаштан, али вероватан књижевно-историјски оквир у који настањује историјске личности.

На тај начин, кроз лични доживљај аутора, историјски ликови добијају ону животност коју им званична наука у недостатку ваљаних извора не може пружити. Ауторово снажно надахнуће и његов изузетан књижевни стил квалитети су који Летопис великих жупана чине делом особене вредности.

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Бранко Тодоровић

    Изврсно!