Poreklo prezimena, selo Zabrđe (Novi Pazar)

23. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zabrđe, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Zabrđe, sa svojim zaseocima Marovinom i Odojevićem (Hodovićem) je na levoj strani Raške, niže Sopoćana. Sva tri naselja su u sklopu brda Stanovišta, Borovnjaka, Breze, Debelog Brda i Goladije, a na južnoj strani je Raška.

Tip sela.

Kuće Zabrđa su pod Debelim Brdom, Marovine su niže Zabrđa, a kuće Odojevića su poviše puta i Raške, niže Goladije. Marovršu deli od Zabrđa niska kosa, a prema Odojeviću je seoski put. Kuće su u srodničkim grupama.

Vode.

Selo ima izvorvodu u izobilju. Niže Goladije je Dojnja Česma, gotovo u sredini naselja je Česmica, a niže Debelog Brda, u najvišem delu sela, ima dve ustave, koje presušuju. U Marovini je česma Šarovača i četiri bunara.

Zemlje i šume.

Njive i livade su slabe na mestima: Bare, Brdo, Izabrdo, Breza, Zlatnica i okućnice, u kojima ima voćaka. Šume i ispaše su po Odževu, Bukoviku, Osoju, Dubu i Bijelom Kamenu. U Marovini su Konaci, Strana, Osoje, sve pod šumom, a u Odojeviću je po Goladiji.

Starine u selu.

U Zabrđskom Brdu ima starih nadgrobnih ploča, među kojima su temelji crkvine. Današnje groblje za sva tri naselja je na kosi prema Gračanima.

Postanak sela.

Zabrđe se zaselilo u prvim desetinama 18. veka, Marovina je postala raselica Zabrđa u početku 19. veka, a Odojeviće se zaselilo krajem 19. veka.

Poreklo stanovništva.

Rodovi u Zabrđu:

-Ilići, Petrovići, 2 kuće,. su od Ilića u Doljanima; imaju odeljaka u Sasama pod Golijom.

-Garovići, Jankovići, 3 kuće, Mitrovdan, su Kuči iz rožajske Bašče, bili u Nabojima kod pešterskog Suvog Dola; imaju odeljaka u Šavcima.

-Maksimovići, 3 kuće, Đorđevići, 2 kuće, Đurđic, ded doseljen iz Šarana u Drobnjaku, bio u Boboviku; imaju odeljake u Novom Pazaru, Lukocrevu, Zelenoviću, Dramići (Ćorovići), Pavlju (Mihailovići) i Asanovići u susednim Doljanima.

Rodovi u Marovini:

-Ilić, 1 kuća, je od Ilića u Zabrđu, praded „slegao“ na današnje mesto.

-Šipčani, 2 kuće, su štavičke Šipče, doseljeni oko 1900. godine.

-Javorovac, 1 kuća, je iz „Javorova“ (Javorca) kod Sjenice.

Rodovi u Odojeviću:

-Plisković, Vukosavljević, Veljović, 1 kuća, je od Zelenovića u Sebečevu, doseljen oko 1890. godine.

-Nešovići, Ristovići, 2 kuće, su od Nešovića u Doljanima.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.