Порекло презимена, село Алуловиће (Нови Пазар)

23. децембра 2017.

коментара: 1

Порекло становништва села Алуловиће, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 Положај села.

Алуловиће је у долини средњега тока Дежевке, између села Дежеве и Дмитрове Реке.

Тип села.

Куће су између пута и реке. У народу се сматра Алуловиће као горњи крај села Дежеве. Хришћани га називају Алуловиће по пронађеним старим водоводским „лулама“, а мухамеданци га називају Алиловиће по оснивачу  Алилу.

Воде.

Вода за пиће је бунарска, а за домаће потребе употребљава се са Дежевке; стока се поји на реци.

Земље и шуме.

Главне њиве су око кућа, наводњавају се водом са Дежевке. Међу њима су и баште са поврћем и засађене воћке. Њиве са стрним житима су по странама долине, а тамо су и ливаде: Јалија, Материз, Јаз, њиве код Чардака, Штавача, Гај, Кулина, Стан, Дочек, Селиште, Амидовиште, Ћеремиџиница, Караџино Брдо, Подбразде, Чајир, Луг, Милетин Поток, Милетин Лаз, Марковиште са воћкама, Дрење, Сокак, Купосача, Клековац, Перишино Брдо, Аџина Ливада, Калеми, Сеничиште, Отока, Корита са воћкама, Устава, Ортак, Јелак; шуме и испаше: Чукар, Будићско Брдо, Велико Брдо, Неранџино Брдо, Сврачњак, Трапуље, Клече, Криваче, Ћафе, Попов До, Курјача, Ранков Гај, Доње Алуге, Гуџалиште, Оџин До, Лесков До, Вртељка, Кршићи, Вучи Лаз, Осредњак, Мало Копалиште, Мочила, Змијинац, Мале Стране, Мали До, Петровача, Паљевине, Ћолов Поток, Каменити Пут и Обрадовски Пут.

Старине, историјат и остали подаци о селу.

На складу близу Мулина Камена има, по веровању, нека закопана остава Поред пута између села Дежеве и Алуловића било је старо хришћанско гробље. На ливади повише гробља познају се темељи зидане правоугаоне зграде од тесаног камена. По предању гробље је изгинулих ратника. После погибије народ се „с владиком одселио у Црну Гору“. Предање се свакако односи на велику сеобу 1690. године. И ово село, као и Дежева, било је у прошлом веку мухамеданскео. Мухамеданци су се у току друге половине прошлога века, нарочито после ратова 1878. године почели одсељавати у Нови Пазар. Они су се сахрањивали у гробљу села Дежеве, које је поред главног пута и у гробљу код Новог Пазара, а хришћани у гробљу код Дмитрове Цркве. Године 1948. село је имало 123 становника.

Постанак села.

Алуловиће је старо село. Мухамеданци су га населили крајем 17. века, a расељавали 1878. године. Тада су се почели насељавати хришћани као „кметови“ одсељених мухамеданаца.

Порекло становништва.

-Сарић, Милановић, 1 кућа, Св. Ћирило и Методије, је од „Паћаршије“ (Пећске патријаршије), били неко време у Бихору и Брњици у Сјеничком Пољу; имају одељаке у варошици Рашкој.

-Ђоровићи, 3 куће, Св. Врачи, из подгорске Осаонице, овамо дошли по повратку из „Мораве“ после 1878. године.

-Кучевићи, Симовићи, 3 кућа, су од Кучевића у Плешину.

-Лаглеж, Симовић други, 1 кућа, Св. Петка, прешао из Врановине око 1890. године.

-Матовић, 1 кућа, Св. Лука, је из суседног Доца 1902. године.

-Рајковићи, Томовићи, 2 куће, Св. Никола, су из Сувог Дола на Пештера.

-Прдоњић, 1 кућа, Св. Стеван, је из Рајетића, није оставио мушке потомке.

-Дедић (св. Игњат)  се одселио у Милатковиће.

*

Порекло становништва насеља Будиће, сада у саставу села Алуловиће.

Положај насеља.

Будиће, са својим крајевима Рајковићем и Лајковићем и са засеоцима Шиљевићем и Бадовом, је на присојним странама долине Дежевке у њеном средњем току, опкољено брдима Главочом, Мусиним Ливадама, Калемом, Плочом и Дежевком. Будиће је у долини Бадовског Потока, који протиче и кроз Шиљевиће и Бадову; заселак Бадово је ниже Плоче и засеока Шиљевића.

Воде.

У селу је слаба изворска вода, најбоља Ђуровића бунар. Стока се поји на потоку а лети на изворима у планини, у Бадови има неколико устава и бунара, најбоља вода Стублина; у Шиљевићу бунари пресушују па се вода доноси са Дежевке и са Марјанске Чесме, која је удаљена од кућа; кроз Шиљевиће периодично протиче Суви Поток; у Рајковићу и Лајковићу има неколико малиј извора, који пресушују а од недавно и бунара.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су слабе, јер је земљиште „прљушно“. Оне су на местима: Вучи Лаз, Весов Лаз, Металива, Драгинац, Дабићско Брдо, Чуково Брдо, Барин Поток; у Рајковићу: Крчевине, Тургуље, Појила, Станиште, Доњи До, Стари Гај, Раван, Мајур са шумом, Марино Кућиште, Стан, Лијешће, Лојзе, Округлица, Корита, Трлине, Селиште, Лећевиште, Подраван, Крље, Мале Њивице; шуме и испаше су: Гурбетиште, Курјача, Паунов Гај, Ђоловац, Грде, Средње Брдо, Чардак; у Рајковићу: Главица, Локва, Ражиште; сеоске шуме су на Шиљатој Глави, Копалишту, Јасичу, Попову Долу, испаше на Главочу, Змијинцу, Вртељци у потоку, Чукару Лазу, Радошевљеву Лазу, Паљевинама и Матовој Ливади.

Историјат и остали подацио насељу.

Шиљевиће je забележено 1711. године. Називи Будиће, Лајковиће, Рајковиће и Шиљевиће постали су по старим српским презименима, чији су се родови одселили. Шољића (Ђурђиц) сада има у селима рашког Ибра. Старо гробље је код Дуба у Будићу, друго је код цркве у Дмитровој Реци, које се доскора употребљавало, а сада је у старом код Дуба. Коматине у Лајковићу имају своје посебно гробље. Године 1948. Будиће је имало 166 становника, Бадова 137, Рајковиће с Лајковићем 182 становника.

Порекло становништва.

Родови у Будићу:

-Кулиза, Милуновић, 1 кућа, Св. Мрата, предак из Кулизина у ивањичком Старом Влаху; има одељака у Балетићу и Тодоровиће у Крушевцу.

-Дабићи, 4 куће, Св. Арханђео, предак из Штавице доселио се у подгорско Родиће, па прешао у Будиће.

-Ђуровићи, 4 куће, Св. Никола, деду донела мајка у „крошњи“ из Штавице.

-Пузовићи, 3 куће, Св. Никола, су Кучи, досељени из Окоса 1879. године.

-Марјановићи, 3 куће, Св. Стеван, су Пипери, досељени из Лукоцрева.

-Мујовићи, Мијаиловићи, 3 куће, Митровдан, су Кучи, прешли из Дмитрове Реке 1903. године.

-Рашковићи, Никићи, 3 куће, Св. Илија, селили на више места, овамо дошли из Бадове; преци бежали у „Мораву“; Никићи у Вражогрнцу и Рашковићи у Постењу на Рашкој су са њима један род.

Родови у Рајковићу:

-Коматине, 5 кућа, Митровдан, су Кучи. По предању у Алуловиће су дошли из Роваца, 1809. године, били на Столовима „у Морави“, повратили се у Живалиће, па дошли у Будиће; Лазовићи у Паресијама су од њих.

-Белићи, 7 кућа, су од Белића у Лајковићу, одељаци су им Белићи у Пављу.

Родови у Лајковићу:

-Белићи, 11 кућа, Св. Илија, су старинци. По предању предак био ловац, ловио по Лајковићу, па се насели пошто није било ниједне куће.

-Коматине, 5 кућа, су од Коматина у Рајковићу.

-Мајдаци, 2 куће, Св. Алемпије, Кучи из пештерског Сувог Дола, променили славу, били и Грачанима; имају одељаке у Дмитровој Реци и подбуковичком Лукову.

 Родови у Шиљевићу:

-Марјановић, 1 кућа, је од Марјановића у Будићу.

-Чковре, 2 куће, Св. Јован, из ибарског Колашина, овамо дошли 1880. године из Дмитрове Реке.

Родови у Бадови:

-Поповић, Михаиловић, 1 кућа, Св. Јован, је стари род, до скора „наследна поповска кућа“.

-Јевтовић, 1 кућа, Штитарац, 1 кућа, су од Кулиза Милутиновића у Будићу.

-Гвозденовић, 1 кућа, је од Марјановића у Будићу.

-Коматина, 1 кућа, је од Коматина у Рајковићу.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Stefan

    Pozdrav!Pisem vam nevezano za ovu temu o kojoj pisete.Procitao sam na vasem sajtu da se interesujete i za prezimena kojih nema na spisku, pa moje je jedno od njih(Šušnjarević), ako bi mogli nesto vise da mi kazete o istom, bio bih vrlo zahvalan!Unapred hvala