Poreklo prezimena, selo Namga (Tutin)

22. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Namga, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Namga je sa obe strane seoskog potoka, sastavnice Slatinske Reke. Poviše  sela su brda Drenjak i Ćorlas.

Tip sela.

Kuće su grupisane oko dva glavna izvora na golim rudinama.

Vode.

U selu ima nekoliko manjih izvora, koji leti presušuju; ali su glavne vode Bukovik i Krkuška Česma, a česma Velnica, kod Dubrave, je pojilo za stoku.

Zemlje i šume.

Ziratne zemlje ima malo oko kuća i izvora. Najbolje su na Selištu. Stanovništvo se bavi stočarstvom, znatno manje zemljoradnjom. Ispaše su na mestima: Demove Bare, Velnica, Glavica, Lazić, Lisičje Rupe, Nuhova ili Balovska Glavica između Namge i Smoluće, Redžovo Brdo između Namge i Luka, Međugor, Babajne, Medvednjak i Varnice; šume su Trtička Poda, Dubrave, Klik, Žara, Grope između Dobroga Duba i Padališta, Osoje i Vigan. Na Velnici i Viganu ima rudnih žica olova i kamenog uglja.

Postanak, starine i ostali podaci o selu.

Ime sela zabeleženo je u Sopoćanskom pomeniku. Kod sela ima ostataka „grčkog“ groblja sa temeljima crkvine. Na Selištu je bilo naselje hrišćanskog stanovništva. Između Namge i Dobrog Duba ima zakop od „gradine“, verovatnije od begovske kule. Kod sela je današnje groblje a imućniji se sahranjuju kod džamije. Današnje selo zaselilo se u početku 18. veka.

Poreklo stanovništva.

-Demirovići, 7 kuća;

-Krkušići, 6 kuća;

-Hadžići, 10 kuća;

-Trtice, 12 kuća, i:

-Hamiš (hodža) ,1 kuća.

Njihovi preci su se doselili  iz „Trtova“ (Trtoševa) kod Foče.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.