Порекло презимена, село Руђа (Тутин)

17. децембар 2017.

коментара: 0

Порекло становништва села Руђа (по књизи Руђе), општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Руђа је планинско село на преседлини Крошања и Крштине, с кућама око изворишта карсног потока Подујева, подигнуте по сродничким групама. Крај села назива се Крш.

Воде.

Хајдучка Вода је с коритом за стоку, Бара извор код Алиловића кућа, Буковик код Суљовића кућа и Авдовка код Шаћировића кућа.

Земље и шуме.

Има мало зиратне земље. Њиве су мале на Равни усред села, Крчевинама и Лазу; ливаде су ниже кућа: Подујево, Крштина, Селиште, Дивљаке, Шеварика, Крш и Локва на Жарима; испаше су по Пландишту, Селишту, Рашћу, Бучу, Рупама и по планини Љесковику.

Старине у селу.

У селу има на више места старих рударских окана засутих земљом, само у Подујеву има их 15. Земљиште на Рупамаје изровљено на доста места у облику вртача, испуњене водом, у чијем глибу страда стока.

Име, старине и постанак села.

Село се назвало по остацима ископане руде. У крају Кршу је повелико „грчко“ гробље. Данашње село заселило се у првој половини 19. века. Године 1948. имало је 158 становника.

Порекло становништва.

-Алиловићи, 4 куће, су од истог рода у штавичким Конићима, Жирчи и Пленибабама.

-Суљовићи, 8 куће, Шаћировићи, 8 кућа, су из штавичких села.

Сва три рода су Шаљани.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.