Порекло презимена, село Радуховце (Тутин)

17. децембра 2017.

коментара: 0

Порекло становништва села Радуховце, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Раштховце, „ Рауоховце “ је планинско село у изворишној челенци Себечевке, а у склопу брда Буквара, Пискава Лаза, Хаскова Лаза, Хајрата. Берима, Коловоза и Мачковице.

Тип села.

Куће су на десној страни речице Метаљице. Махала Росуље је на левој страни Метаљице.

Воде.

Село има добру изворску воду: Сејдовача, Шеварка, Чесма повише џамије, другаје ниже џамије, Врело ниже Бојишта, Стублина код Чајирова, Илиџа, Беримска Чесма, Хајрат и други мањи извори. Кроз село протиче Исов Поток и Метаљица, а ниже села је Ковачка Река.

Земље и шуме.

Њиве су окућнице и по странама брда, ливаде у долинама потока. Места с њивама су: Гариште, Црквиште у Исову Потоку, Селиште повиШе џамије, Орнице, Борисавац, Берим (са шумом), Метаљице, Копшт (Врт), Дужица, Њутаја, Забео, Грабље и Ћафа; ливаде; Раван, Рамове Ливаде, Бошков До, Божова Ливада, Бојиште, Буче, Самоково. Драгујевац, Чајирови, Метиљаве Ливаде. Окућнице су под воћњацима и с баштама, а више кућа су приватне шуме.

Старине у селу.

На Дудулицама има старих рударских окана. У самокову има повелика гомила рударске шлакње. У Црквишту се једва познају темељи од црквинe. У Лукама било је „латинско“ гробље. По њивама се разоравају темељи зиданих зграда с малтером. Џамија је у Доњем крају села, једина у околини. Ту је и данашње гробље.

Име и постанак села.

По предању село се назвало што се народ после неког „зла времена радовао селамету“. Име је забележно 1711. Данашње село основали су у почетку 18. века помухамедањени српски родови из Радововца, код ужичке Пожеге, и дали му име по селу одакле су дошли. Године 1948. у њему је било 443 становника:

Порекло становништва.

Хоти:

Хусовићи, 11 кућа, Хајдиновићи, 6 кућа, Сејдовићи, 3 куће, Ејуповићи – Аждаревићи, 4 куће, Башићи, 8 кућа, преци им се доселили пре седам „појасева“ из Албаније (Башићи су прешли из суседних Ковача).

Клименте:

-Бињоши, 1 кућа, су Лотинци из Буковице код Рожаја 1905.  године.

-Чмањци, 3 куће, су досељени из Чмањака у Колашину на Ибру.

-Чоловић, 1 кућа, је Шаља, досељен из Смолуће 1915. године.

-Дупљак, 1 кућа, је досељен из Бање код Новога Пазара 1925. године, старина у пештерским Коритима.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.