Poreklo prezimena, selo Raduhovce (Tutin)

17. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Raduhovce, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Rašthovce, „ Rauohovce “ je planinsko selo u izvorišnoj čelenci Sebečevke, a u sklopu brda Bukvara, Piskava Laza, Haskova Laza, Hajrata. Berima, Kolovoza i Mačkovice.

Tip sela.

Kuće su na desnoj strani rečice Metaljice. Mahala Rosulje je na levoj strani Metaljice.

Vode.

Selo ima dobru izvorsku vodu: Sejdovača, Ševarka, Česma poviše džamije, drugaje niže džamije, Vrelo niže Bojišta, Stublina kod Čajirova, Ilidža, Berimska Česma, Hajrat i drugi manji izvori. Kroz selo protiče Isov Potok i Metaljica, a niže sela je Kovačka Reka.

Zemlje i šume.

Njive su okućnice i po stranama brda, livade u dolinama potoka. Mesta s njivama su: Garište, Crkvište u Isovu Potoku, Selište poviŠe džamije, Ornice, Borisavac, Berim (sa šumom), Metaljice, Kopšt (Vrt), Dužica, Njutaja, Zabeo, Grablje i Ćafa; livade; Ravan, Ramove Livade, Boškov Do, Božova Livada, Bojište, Buče, Samokovo. Dragujevac, Čajirovi, Metiljave Livade. Okućnice su pod voćnjacima i s baštama, a više kuća su privatne šume.

Starine u selu.

Na Dudulicama ima starih rudarskih okana. U samokovu ima povelika gomila rudarske šlaknje. U Crkvištu se jedva poznaju temelji od crkvine. U Lukama bilo je „latinsko“ groblje. Po njivama se razoravaju temelji zidanih zgrada s malterom. Džamija je u Donjem kraju sela, jedina u okolini. Tu je i današnje groblje.

Ime i postanak sela.

Po predanju selo se nazvalo što se narod posle nekog „zla vremena radovao selametu“. Ime je zabeležno 1711. Današnje selo osnovali su u početku 18. veka pomuhamedanjeni srpski rodovi iz Radovovca, kod užičke Požege, i dali mu ime po selu odakle su došli. Godine 1948. u njemu je bilo 443 stanovnika:

Poreklo stanovništva.

Hoti:

Husovići, 11 kuća, Hajdinovići, 6 kuća, Sejdovići, 3 kuće, Ejupovići – Aždarevići, 4 kuće, Bašići, 8 kuća, preci im se doselili pre sedam „pojaseva“ iz Albanije (Bašići su prešli iz susednih Kovača).

Klimente:

-Binjoši, 1 kuća, su Lotinci iz Bukovice kod Rožaja 1905.  godine.

-Čmanjci, 3 kuće, su doseljeni iz Čmanjaka u Kolašinu na Ibru.

-Čolović, 1 kuća, je Šalja, doseljen iz Smoluće 1915. godine.

-Dupljak, 1 kuća, je doseljen iz Banje kod Novoga Pazara 1925. godine, starina u pešterskim Koritima.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.