Poreklo prezimena, selo Pokrvenik (Tutin)

17. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pokrvenik, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Pokrvenik je u dolini Pokrveničkog Potoka, koji utiče u Sebečevku niže Gluhavice.

Tip sela.

Kuće su sa obe strane seoskog puta grupisane na Gornju Mahalu, Donju Mahalu i na Rijeku.

Vode.

U svakoj mahali ima po jedna česma. Stoka se poji na Smail–Bašinoj Vodi, Bilalovoj Vodi, Ciganskoj Vodi i Kokinoj Vodi.

Zemlje i šume.

Usled priličnog visinskog položaja seoskog potesa njive su slabe pa se stanovništvo bavi stočarstvom, manje zemljoradnjom. Njive i senokosne livade su na mestima: Zabeo, Kaluđerovac, Solila, Božilovica, Lanište u Srednjem Potoku, Milanovo Selište niže Crkvišta, Neškov Laz i Petrov Laz su prema Piskopovcu, Dobriš poviše Crkvišta, Klanac niže kuća, Džeferdarova Livada, Velike Kućetine pod Mačkovicom, Srndać, Butkovina; ispaše i šume su po Turjaku, Markovici, Obradovu Potoku, Bukvaru, Todorovu Brdu, Cijepcu, Kočaku i Borovnjaku na kome ima malo „jezero“.

Ime sela.

Jedno mesto niže sela, prema Sebečevu, naziva se Krvine, po kome je selo dobilo naziv.

Starine u selu i istorijat.

Na Ciganskom Groblju, kod Bojišta, nema vidnih ostataka od groblja. Usred sela Crkvina, u kojoj ima temelja crkve i grobova oko nje. U temeljima jedne stočarske zgrade uzidan je nadgrobni kamen s natpisom, po kome se doznaje, da je uzet s groba seoskog kneza Josifa iz 18. veka. Ime sela zabeleženo je u Sopoćanskom pomeniku i 1711. U Donjoj Mahali kod česme jedno mesto naziva se Crkvište. U selu se održao „grčki“ bunar. Pod Međama poznaju se „skladovi“ napuštenih njiva „srbovskih“ (srpskih).

Postanak sela.

Hrišćansko selo raselilo se krajem 17. veka, a sadašnje se zaselilo u početku 18. veka. U selu ima dva muhamedanska groblja. Rod Čokrlije ima svoje posebno groblje, a svi drugi imaju zajedničko groblje. Godine 1948. u selu je bilo 338 stanovnika:

Poreklo stanovništva.

-Skarepi, 6 kuća, su od Kuča Ganića, preci iz Zeleni kod Rožaja, u kome i sada imaju krvne rođake; imaju odeljake u Fiulju kod Sjenice, odakle su jedni prešli u Novi Pazar.

-Babinići, 2 kuće, su Kuči, stariji doseljenici.

-Traponja, 1 kuća, je Kuč.

-Čokrlije, 6 kuća, su Kuči, doseljeni iz Čokrlija kod Rožaja,

-Bihorac, 1 kuća, je Kuč, doseljen iz Bihora 1913. godine.

-Udovići, 7 kuća, su su Šaljani, doseljeni iz štavičke Žirče.

U Rijeci su:

-Biševci, 7 kuća, su Kuči.

-Crnovršani, 2 kuća, su Kuči, doseljeni iz Crnog Vrha kod Ivangrada.

Napomena:

Po R. LJ. Pavloviću u kopaoničkoj Jošanici ima naselje Pokrvenik, koje su zaselili Radovanovići (sv. Vrači) iz Pokrvenika „od Novog Pazara“ pre dvesta godina.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.