Порекло презимена, село Блаца (Тутин)

17. децембар 2017.

коментара: 0

Порекло становништва села Блаца, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Блаца је мало насеље у проширеној челенци Блацког Потока, најниже леве притоке Смолућке Реке, а непосредно под развођима Међугора, Главице и Становишта, која деле воду Слатинској Реци и Себечевки.

Тип села.

Куће су поред главног сеоског пута који води ободом терасе.

Воде.

Има извор Руговку и бунар. Малих извора има готово свака кућа, али они пресушују. Стока се поји барама које постају од извора и од издани у планини.

Земље и шуме.

Њиве су ниже кућа и оне су врло слабе, јер су на висини од преко 800 м. Ниже њива су сенокосне ливаде, а даље низ поток је кржљава храстова шума; поред Смолућске Реке су најбоље њиве и ливаде и воденице; испаше су у уској долини и по странама брда и Чести; око кућа има малих воћњака.

Старине у селу.

У Бласкораћу има остатака „латинског гробља“, у коме се познају темељи од црквине; Друго старо гробље „латинско“ на рту косе, на коме се одржало око стотину грубо клесаних надгробних плоча. Оба стара гробља су ниже Честе. Треће старо гробље је на развођу Врачевца.

Име, постанак и остали подаци о селу.

Садашње мухамеданско гробље је на ледини недалеко од кућа. Назив насеља је српски, постао по многим „барама“. Забележен је пред крај 13. века. Данашње село заселило се у другој половини 19. века као раселица Бранишева на месту сточарских станова. Године1948. у њему је било 148 становника:

Порекло становништва.

-Мурићи, Халковићи, Хазавуци, 12 кућа, су пореклом из Грахова код Рожаја, овамо дошли из Бранишева.

-Хот, једна кућа, дед му се призетио у Муриће.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.