Poreklo prezimena, selo Blaca (Tutin)

17. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Blaca, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Blaca je malo naselje u proširenoj čelenci Blackog Potoka, najniže leve pritoke Smolućke Reke, a neposredno pod razvođima Međugora, Glavice i Stanovišta, koja dele vodu Slatinskoj Reci i Sebečevki.

Tip sela.

Kuće su pored glavnog seoskog puta koji vodi obodom terase.

Vode.

Ima izvor Rugovku i bunar. Malih izvora ima gotovo svaka kuća, ali oni presušuju. Stoka se poji barama koje postaju od izvora i od izdani u planini.

Zemlje i šume.

Njive su niže kuća i one su vrlo slabe, jer su na visini od preko 800 m. Niže njiva su senokosne livade, a dalje niz potok je kržljava hrastova šuma; pored Smolućske Reke su najbolje njive i livade i vodenice; ispaše su u uskoj dolini i po stranama brda i Česti; oko kuća ima malih voćnjaka.

Starine u selu.

U Blaskoraću ima ostataka „latinskog groblja“, u kome se poznaju temelji od crkvine; Drugo staro groblje „latinsko“ na rtu kose, na kome se održalo oko stotinu grubo klesanih nadgrobnih ploča. Oba stara groblja su niže Česte. Treće staro groblje je na razvođu Vračevca.

Ime, postanak i ostali podaci o selu.

Sadašnje muhamedansko groblje je na ledini nedaleko od kuća. Naziv naselja je srpski, postao po mnogim „barama“. Zabeležen je pred kraj 13. veka. Današnje selo zaselilo se u drugoj polovini 19. veka kao raselica Braniševa na mestu stočarskih stanova. Godine1948. u njemu je bilo 148 stanovnika:

Poreklo stanovništva.

-Murići, Halkovići, Hazavuci, 12 kuća, su poreklom iz Grahova kod Rožaja, ovamo došli iz Braniševa.

-Hot, jedna kuća, ded mu se prizetio u Muriće.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.