Poreklo prezimena, selo Leča (Novi Pazar)

16. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Leča, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Leča je y proširenoj dolini srednjeg toka Lečke (Crnovrške) Reke.

Tip sela.

Kuće su sa obe strane reke, ali ih ima više na desnoj strani.

Vode.

Selo obiluje izvorskom vodom: Ploča, Buban, Grozničavica, Šemov Bunar. Potoci presušuju, a ponekad, zbog navodnjavanja njiva i livada, presuši i Lečka Reka. Potoci su: Cerovički Potok, Ševarski Potok, Nozdrčki Potok, Nikolićki Potok, Dubočki Potok, Poljski Potok, Mačkov Potok ili Lešćak, Topolski Potok, Mali Potok, Petrin Potok.

Zemlje i šume.

Njive su dobre rodnosti. One su oko kuća i na mestima: Grabova Ravan, Jasik, Ornica, Nozdrci, Livadak, Mačak, Lazovi, Kojovo Kućište, Misir, Kompirište, Lipa, Špat, Hazirovača, Paljevina, Beluha, Jaz s voćkama, Domuz-Pazar (Svinjski Trg), Stup, Pramenkova Njiva, Osretke, Koliba; livade su: Ledine, Kruškar, Gropine, Cvetanska, Dumače, Živkova Livada, Brežđe, Brtina, Kotar, Slana Bara, Vrtovi, Polje; šume, hrastove i bukove, i ispaše: Cerovička Kosa, Jazavačke Rupe, Belovi, Doljače, Jelečki Krš, Plandište, Kolovoz, Krive Livade, Valoge, Preslo, Golo Brdo, Kućište, Džamića Gaj, Grabljak, Bunika, Prosine, Široki Do, Popišano Brdo, Vukomirov Laz, Crveno Prlo, Doljače, Pasuljište, Drača.

Ime sela.

Narod kazuje, da se selo nazvalo po klekama, ali je verovatnije, da je naziv postao od „dečka“: pregib, tj. selo je na pregibu, prevoju. Godine 1666. jeromonah Jovan našao je knjigu svoga oca popa Novaka u selu Leči. Ime selu spomenuto je i 1780.  godine.

Starine u selu.

Na brdskoj glavici u sredini sela ima „latinsko“ groblje. Kod današnjeg hrišćanskog groblja je drugo staro, u kome ima ostataka od crkvine. Treće, verovatno najstarije, je u Krivim Livadama pod Mušovim Vrhom. Kod njega je „duvarina“ od nekakve zgrade. Na Plandištu, između Leče i Koznika, ima duvarina. Muhamedanci su se sahranjivali na Gazilaru kod Novoga Pazara, a sada im je groblje u selu. Godine 1948. u selu je bilo 180 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

Hrišćanski rodovi:

-Češibabe, Radosavljevići, 2 kuće, Đurđevdan, su Dobnjaci, od Češibaba u Cvrnju; imaju odeljake Češibabe u Gokčanici i Kovačima u Podibru.

-Drobnjaci, Petrovići, 2 kuće, Aleksić, 1 kuća, Đurđevdan, su od Bojovića u Lukovu, u Podbukoviku.

-Komatovići, Vasiljević, 1 kuća, Veselinović, 1 kuća, Đurđic, su Kuči, praded se doselio iz Brnjaka u ibarskom Kolašinu; imaju odeljake u Osoju.

-Gašovići, Slavković, 1 kuća, Pavlović, 1 kuća, Sv. Petka, su Gašani, ded se doselio iz Vojsalića.

-Krčmarac, Milosavljević, 1 kuća, Sv. Jovan Glavosek, je Drobnjak, ded se doselio  iz Krčmara na Rogozni; od njih su Drobnjaci u Babrežu.

-Arsenijević, 1 kuća, Sv Arhanđeo, je doseljen iz štavičkog Crniša, došao odivi – prizetio se 1921. godine.

-Šarovljevići, Mehići, 4 kuća, praded se doselio iz ibarskog Kolašina; od njih su Mehići u Žiračkom Docu.

-Dupljaci, 2 kuće, su doseljeni iz pešterskih Korita oko 1880. godine.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.