Poreklo prezimena, selo Lukare (Novi Pazar)

16. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Lukare, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Lukare je na prisojnoj strani Kose, Lazova i Belovine, koja se strmo spušta u dolinu Jošanice.

Tip sela.

Kuće su grupisane po rodovima. Ima nekoliko kuća pod vrhom Belovine. Selo se deli na Veliko Lukare c kućama sa obe strane Mekinjskog Potoka i na Malo Lukare, s kućama niže Lazova i Kose. Sada Veliko Lukare ima manje stanovnika od Malog Lukara, jer mu se stavništvo odselilo za Tursku i Novi Pazar. Kraj Muževac je u gornjem kraju Malog Lukara, zaselak Mekinje je u klisurastoj dolini Jošanice, između Čumina Dola i Dublja.

Vode.

Selo obiluje izvorskom vodom. U Velikom Lukaru su izvor Vrba, Česma u Bahči i Hanumina Voda; u vrhu sela je izvor Grozničavica, a Perišina Voda i Ibrovača su pojila za stoku. U Malom Lukaru su izvori Razina Voda kod kuća Ugljana, a Dolovska Voda je česma u selu, leti presušuje.

Zemlje i šume.

Ziratna zemlja je u dolinama potoka i pored Jošanice; one su na mestima: Ravna Njiva, Ražište, Velika Njiva, Velike Livade, Crkvina, Selište poviše kuća, Jagnjila, Duvarine, Tatabača, Galjaja, Nemrak, Belica, Močila s voćkama, Konjevica, Mujovača, Bubanj, Joše, Prosine, Selište, Medunak, Papratište, Čardaklija, Lešak, Kumsak, Petrovača, Kurbaševa Njiva, Višnjak, Međak, Ortak, Peralište, Vrletnica, Jagnjica, Vrtača; ispaše i šume: Barine, Dublje, Kleče, Gruma, Lazovine, Fujaljka, Delića Stan, Fuša (Polje), Njubavac, Stari Stan, Batalište, Ujkanovo Korito, Mekinje, Selište, Studenac, Grkaja, Papradine, Hajrov Kamen, Breza, Obarak, Kupusište, Grdev Potok, Suhi Potok i utrine Kalemi i Jaruga; ispaše su po Turjaku, Dublju i Rašću. Turjak je državna planina „na bolovanju“ (ne pušta se stoka niti se seče drvo).

Starine u selu.

Na vrhu Grume ima ostataka od Velikog Groblja. U njemu se poznaju temelji crkvine. Na Crkvinama u Velikom Lukaru ima ostataka starog groblja, u kome ima temelja od crkvine. I u Dublju, na strani prema Velikom Lukaru, ima staro hrišćansko groblje.

Ime sela, postanak i ostali podaci oselu.

Sada u oba Lukara imaju posebna groblja. Ime selu postalo je po ličnom imenu Lukar, koje je zabeleženo u našim starijim pisanim izvorima. Selo se zaselilo, po predanju, u prvim desetinama 19. veka a 1948. godine oba Lukara imala su 329 stanovnika a Mekinje 135.

Poreklo stanovništva.

Stariji pomuhamedanjeni srpski rodovi su iz raznih krajeva, a hrišćanski su noviji doseljenici.

U Malom Lukaru su:

-Dupljaci,  2 kuće. sišli sa Komina, starinom iz Dupljaka kod pešterskih Korita.

-Saračevići, 4 kuće, su Kastrati iz Bihora; imaju odeljake u Novom Pazaru.

-Plojović, 1 kuća, su od Plojovića u Velikom Lukaru.

-Ugljani, 2 kuće, su od Pljakića iz Ugala na Pešteri, tamo su im krvni rođaci Čelići; neko vreme bili u štavičkim Batragama i Dolovu, ovamo se doselili oko 1900.  godine.

U kraju Muževcu su Kuči:

-Milentijevići,  2 kuće, Sv. Nikola, su doseljeni iz Znuše 1922. godine.

U Velikom Lukaru su:

-Plojovići, 19 kuća, su Kuči, ded iz Bahče kod Rožaja; bili su hrišćani, imaju odeljake „Srbove“ u Drenici i Plojoviće muhamedance u Novom Pazaru.

Alilovići, 2 kuće, su pomuhamedanjeni Crnogorci iz okoline Ivangrada; u Crnoj Gori imali su krsnu slavu.

-Saračević, 1 kuća, je od Saračevića u Malom Lukaru. Lukarčani u Novom Pazaru su iz Velikih Lukara.

U Mekinjama su:

-Plojovići, 9 kuća.

-Pajević, 1 kuća, si iz Kamešnice na Pešteri, doseljeni 1900. godine.

 -Lakota, 1 kuća, su doseljeni od Sjenice 1905. godine.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.