Poreklo stanovništva, selo Postenje (Novi Pazar)

13. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Postenje, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Postenje, Postijenje, selo s potesom je sa obe strane Raške niže ušća Deževke i Izbičke Reke, ali više kuća ima na levoj strani reke, jer je tamo povoljniji položaj za naseljavanje.

Tip sela.

Sve kuće čine naselje manje razbijenog tipa. Hasanovac je gornji kraj sela, tako se nazvao po odseljenom rodu Hasanovićima.

Vode.

Selo ima dobru izvorsku vodu: Tupan, Poleksinac i Česma kod opštine. Upotrebljava se i voda s Raške. Izvor Vodica je poviše Selišta. Pod „kršom“ Velike Gradine ima Dva izvora, čija voda izbija iz pukotina serpentina, ne presušuju. Od Cokovića teku Bučanski Potok i Postenjski Potok, između kojih je Velika Gradina. Potok Karlica izvire iz Golog Brda. Koritski Potok postaje od Plandiškog i Petinskog. Vrtovski Potok utiče u Petanski kod Pete. Oba potoka leti presušuju.

Zemlje i šume.

Njive su dobre rodnosti, pomešane s livadama: Sastavci, Velika Rujara, Bukalice, Razdolje, Lug, Jevtino Meanište, Karlice, Šerifov Lug, Prud, Čkanje, Trle, Kleče, Stražište, Majdan, Dobri Potok, Velika Voda, Petlovac, Ključ, Jalije, Podmetalica, Čalija, Popov Do, Kaldrma, Konopljište, Izvorni, Haljevski Lug, Drenjak, Krkonje, Staro Guvno, Prosište, Presedla, Stublina. Seoska ispaša je na Velikom Brdu, Buču, Srnduljaku, Velikom Kršu, kod Korita, u Markovu Gaju, Liješću, Jasiču, Slanačkom Potoku, Klečicama, Selištu, Leskovu Dolu, Igralištu, Jazbinama, Dvorištu, kod Bajrove Čerge, Starom Guvnu, Vrbanskom Dolu, Ložđu, Prespu, Kolskom Brdu, Velikom Debeljaku i Lazu. Na Šumnatoj Kosi su njive i šuma, niže nje su Ornice, a prema Banji je pošumljeno Kolsko Brdo. Na Sikolici ima borova, a na Šiljku je seoski „majdan“ kamena.

Ime, starine i ostali podaci o selu.

Ime sela postalo je po „stijenju“, ostacima zidina na Velikoj Gradini. Nedaleko od Velike Gradine poznaje se mesto starog bunara. Vrh Velike Bukalice naziva se Goluban. Na Dubu ima poveliki zakop, ostatak rudarske zgrade. Staro hrišćansko groblje bilo je na Selištu u Postenjskom Potoku. Na Selištu je bilo staro Postenje. Današnje groblje je kod crkvine niže Srnduljaka. Muhamedanci se sahranjuju u Novom Pazaru. Godine 1948. selo je imalo 278 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

Hrišćanski rodovi:

-Jevtovići, Nićiforovići, 7 kuća, su Kuči, Sv. Pantelija, predak došao iz Jelića u ibarskom Kolašinu, oko 1740. godine; neko vreme su bili u Zagrađi kod Ivangrada.

-Nićiforović drugi, 1 kuća, Sv. Arhanđeo, je Vasojević, kao sluga ušao u kuću Nićiforovića i primio njihovo prezime.

-Vasići, Filipovići, Nastasijevići, 3 kuće, Sv. Alempije, su stariji doseljenici iz Bihora.

-Radomirovići, 2 kuće, Sv. Nikola, iz Okosa, bili u Blaževu, ovamo došli iz Trnavca oko 1890. godine, starinom iz okoline Prizrena; imaju odeljake Petroviće u Mrmonjama i Radomiroviće u Divičnjaku.

-Rašković, 1 kuća, Sv. Ilija, su iz Pocesja u kopaoničkom Ibru, doseljeni 1919. godine.

-Čorbić, 1 kuća, Sv. Nikola, su doseljeni iz Kuzmičeva.

-Murići, Metići, 2 kuće, pomuhamedanjeni iz okoline Kragujevca, u Postenju se „zakopali“ za Karađorđa; neko vreme bili u jošaničkom Muru, na po njemu dobili prezime.

Pomuhamedanjeni arbanaški rodovi:

-Ramoševci, 2 kuće, su Klimente iz Ramoševa u Štavici, doseljeni1910. godine.

-Grahovci, 2 kuće, su iz Murije u Arbaniji, bili u Grahovu kod Rožaja, ovamo došli iz Požege 1913. godine.

-Demirović, 1 kuća, Škrielj, doselio se sa Peštera

-Biševac odselio se u Novi Pazar.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.