Порекло становништва, село Постење (Нови Пазар)

13. децембар 2017.

коментара: 0

Порекло становништва села Постење, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Постење, Постијење, село с потесом је са обе стране Рашке ниже ушћа Дежевке и Избичке Реке, али више кућа има на левој страни реке, јер је тамо повољнији положај за насељавање.

Тип села.

Све куће чине насеље мање разбијеног типа. Хасановац је горњи крај села, тако се назвао по одсељеном роду Хасановићима.

Воде.

Село има добру изворску воду: Тупан, Полексинац и Чесма код општине. Употребљава се и вода с Рашке. Извор Водица је повише Селишта. Под „кршом“ Велике Градине има Два извора, чија вода избија из пукотина серпентина, не пресушују. Од Цоковића теку Бучански Поток и Постењски Поток, између којих је Велика Градина. Поток Карлица извире из Голог Брда. Коритски Поток постаје од Пландишког и Петинског. Вртовски Поток утиче у Петански код Пете. Оба потока лети пресушују.

Земље и шуме.

Њиве су добре родности, помешане с ливадама: Саставци, Велика Рујара, Букалице, Раздоље, Луг, Јевтино Меаниште, Карлице, Шерифов Луг, Пруд, Чкање, Трле, Клече, Стражиште, Мајдан, Добри Поток, Велика Вода, Петловац, Кључ, Јалије, Подметалица, Чалија, Попов До, Калдрма, Конопљиште, Изворни, Хаљевски Луг, Дрењак, Кркоње, Старо Гувно, Просиште, Преседла, Стублина. Сеоска испаша је на Великом Брду, Бучу, Срндуљаку, Великом Кршу, код Корита, у Маркову Гају, Лијешћу, Јасичу, Сланачком Потоку, Клечицама, Селишту, Лескову Долу, Игралишту, Јазбинама, Дворишту, код Бајрове Черге, Старом Гувну, Врбанском Долу, Ложђу, Преспу, Колском Брду, Великом Дебељаку и Лазу. На Шумнатој Коси су њиве и шума, ниже ње су Орнице, а према Бањи је пошумљено Колско Брдо. На Сиколици има борова, а на Шиљку је сеоски „мајдан“ камена.

Име, старине и остали подаци о селу.

Име села постало је по „стијењу“, остацима зидина на Великој Градини. Недалеко од Велике Градине познаје се место старог бунара. Врх Велике Букалице назива се Голубан. На Дубу има повелики закоп, остатак рударске зграде. Старо хришћанско гробље било је на Селишту у Постењском Потоку. На Селишту је било старо Постење. Данашње гробље је код црквине ниже Срндуљака. Мухамеданци се сахрањују у Новом Пазару. Године 1948. село је имало 278 становника.

Порекло становништва.

Хришћански родови:

-Јевтовићи, Нићифоровићи, 7 кућа, су Кучи, Св. Пантелија, предак дошао из Јелића у ибарском Колашину, око 1740. године; неко време су били у Заграђи код Иванграда.

-Нићифоровић други, 1 кућа, Св. Арханђео, је Васојевић, као слуга ушао у кућу Нићифоровића и примио њихово презиме.

-Васићи, Филиповићи, Настасијевићи, 3 куће, Св. Алемпије, су старији досељеници из Бихора.

-Радомировићи, 2 куће, Св. Никола, из Окоса, били у Блажеву, овамо дошли из Трнавца око 1890. године, старином из околине Призрена; имају одељаке Петровиће у Мрмоњама и Радомировиће у Дивичњаку.

-Рашковић, 1 кућа, Св. Илија, су из Поцесја у копаоничком Ибру, досељени 1919. године.

-Чорбић, 1 кућа, Св. Никола, су досељени из Кузмичева.

-Мурићи, Метићи, 2 куће, помухамедањени из околине Крагујевца, у Постењу се „закопали“ за Карађорђа; неко време били у јошаничком Муру, на по њему добили презиме.

Помухамедањени арбанашки родови:

-Рамошевци, 2 куће, су Клименте из Рамошева у Штавици, досељени1910. године.

-Граховци, 2 куће, су из Мурије у Арбанији, били у Грахову код Рожаја, овамо дошли из Пожеге 1913. године.

-Демировић, 1 кућа, Шкриељ, доселио се са Пештера

-Бишевац одселио се у Нови Пазар.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.