Poreklo prezimena, selo Pilareta (Novi Pazar)

3. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pilareta, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Pilareta je na osojnoj strani doline Pilaretskog Potoka, koji s leve strane utiče u Rašku poviše Tušimlje.

Tip sela.

Kuće su visoko iznad rečnog korita, jer je dolina uska i sa strmim stranama. One čine naselje razbijenog tipa, dolinske vrste. Najviši kraj sela je Prpor.

Vode.

U selu ima dobre izvorske vode: Pilaretsku Vodu u potoku, dve česme kod kuće Mutavdžića, Musina Voda u potesu. Upotrebljava se i bunarska voda, a česma Sokolovica u planini je za stoku. Kroz selo protiče Pilaretski Potok, u koji utiču periodski potoci Široki Do niže Ćave, Suvi Potok, Strašni Potok, Savin Potok i Trlinski Potok niže sela.

Zemlje i šume.

Livade su niže kuća i u dolinama: Cijove Livade, Tozina Livada, Drenjača, Osište, Razdolje, Mali Do i Dunja (s njivama).

Njive su: Banija, Dugačka Njiva, Odžin Gaj, Ciganski Breg, Krušnjača, Drenove Vode, Bakčine, Vinjaga, Napolica, Antova Njiva, Konopljište, Lešće, Njivetak, Andrak i Grot. Seoske šume i pasišta: Mala Sokolovica, Velika Sokolovica, Paljevina, Presedline, Golo Brdo, Malo Brdo, Grablje, Razdolje, Medveđak, Metalica, Jajino Brdo, Žežnica, Žaba, Plandište, Ležačko Brdo, Tanjovo Brdo, Veliki Do, Široki Do, Jankov Kamen, Presedlo, Lisičina, Osredak i Lazov Stan. U prisoju poviše sela je goli kamen, a u dolinama potoka su bašte i voćnjaci. Brestova i hrastova šuma je u čelenkama  potoka i na Sokolovici. Seoski put je prohodan samo za konja i pešaka.

Istorijat, starine i postanak sela.

Kraj Prpor spomenutje oko 1316. i 1363. godine.  Na mestu na komeje bio han je staro i sadašnje groblje sa ostacima temelja od crkvine. Čumsko Groblje je niže Ležačkog Brda, od kojega nema vidnih ostataka. Današnje selo zaselilo se oko sredine 19. veka. Godine 1948. imalo je 71 stanovnik:

Poreklo stanovništva.

-Mutavdžići, 5 kuća, Sv. Nikola, su Kuči iz Gusinja; odeljaci su Mutavdžići u Donjoj Tušimlji, Požežini, Panojeviću i Kućanima.

-Vidojevići, 3 kuće, Sv. Ćirilo, prešli iz Tupšmlje oko 1890. godine, predak iz Metohije.

-Komarci, Milićevići, 1 kuća, Sv. Nikola, od Komaraca, Obradovića u Trnavcima.

-Ravić, 1 kuća, je od Ravića Moračana u Purću.

-Milošević, 1 kuća, Sv. Nikola, je od starinaca iz Deževe.

-Novakovići odselili se u varošicu Rašku.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.