Poreklo prezimena, selo Danilovići (Rudo)

7. oktobar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovištva sela Danilovići, opština Rudo – BiH (RS). Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Od Dobrunske Rijeke u pravcu prema Uvcu sa južne strane druma i leve strane potoka Budimlije, nalazi se selo Danilovići a sa druge strane potoka i druma je njegov zaselak Vagan.

Kuće su u Danilovićima u osojnoj a u Vaganu na prisojnoj strani.

Vode.

Selo obiluje pijaćom vodom a najbolji izvor je Đedova Voda.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje je grupisana oko kuća. Ispaše ima dovoljno uselu, hurijama, okolnim šumama, Vižu, Suvoj Gori, Vardi, Vranovini, Sirovoj* …, Rogovima, Vjetreniku i Stranama do Bijelog Brda. Mestimično se stoka goni i po dva sata hoda od seoskih kuća.

Šuma ima svuda oko sela, to su: Vranovina i Varda, koje dopiru do samog sela.

Tip sela.

U selu su dve grupe kuća; jedna je u Danilovićima i druga, u kojoj su svega dve kuće, u Vaganu. Njih, kao što je rečeno, deli potok Budimlija i drum Višegrad – Uvac. Između kuća ima rastojanja i do pola kilometra. Većina kuća je u omanjim grupama, koje čine kuće jednog roda. Ove grupa kuća su na različitim odstojanjima. Tako između Milanovića i Đukanovića ima oko 100 koraka, od kuća Milanovića do kuća Tomića ima 50-80 koraka a dve kuće Lučića su daleko od kuća Milanovića čitav kilometar. Kuća Jeremića udaljena je od kuća Đukanovića 100 koraka. Kuće Boškovića je udaljena od gornjih kuća za jedan, a od kuća Orovića sa 2 kilometra. Kuće su u grupama udaljene su po 20-30 koraka. One dve kuće u Vaganu su blizu jedna drugoj. Usamljene kuće su docnijih doseljenika, koji su se naselili na iskrčene čitlučke zemlje.

U selu ima 22 kuće, od kojih su 20 u Danilovićima i dve u  Vaganu. Porodice su ove: Đukanovići (5 kuća), Milanovići (7), Tomići (3), Vidakovići (2), Lučići (2), Jeremići (1), Boškovići (1) i Đukanovići (1).

Ime sela.

Selo je dobilo ovo ime, kako se priča, po nekakvom Danilu, koji je ovde sedeo i zapovedao. Vagan se ovako nazvao po tme što su tamo bile vage, na kojima se merilo manastirsko* .. ili, kako drugi vele, manastirsko mleko.

Starine u selu.

Na mestu zvanom Općine postoji jedno selište. Pričaju da je na tom mestu bilo selo, onda je u njemu bila opština, te je otuda je i ovom mestu došlo ime. Na starome drumu a u blizini gornjeg mesta (Općine), ima mesto Kovačevac, gde su, po pričanju, bili kovači.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Priča se da je na mestu ovog sela bilo naselje od starina. Nekadaašnji stanovnici su mu bili Turci, koji suiseljeni uz Karađorđevu Krajinu.

Danas su uselu ove porodice:

-Milanovići su doseljeni pre  *…  godina iz Ravanaca. Ovo je najstarija porodica u selu. Slave Jovanjdan.

-Lučići su doseljeni iz Štrbaca pre 100 godina. Staro ime je Drobnjakovići. Sadašnje prezime je po deda Luki. Slave Sv.Đorđa.

-Đukanovići su doseljeni iz Budimlije posle Karađorđeve Krajine. Slave Nikoljdan.

-Tomići su se doselili pre 80 godina iz Bovana. Mati ih je, preudavši se, dovela Tomićima u kuću, te im sadašnje prezime nije pravo. Slave Andrijevdan.

-Orovići su se doselili pre 50 godina iz Šipa u Sokolovićima. Slave Jovanjdan.

-Vidakovići su se doselili pre 50 godina iz Budimlije. Slave Lazarevdan.

-Boškovići. Otac im je došao pre 30 godina iz Donjih Sokolovića i prizetio se u Milanoviće. Slave Sv. Stjepana.

-Jeremići su se doselili pre 30 godina iz Mokronoga ka Đukanovićima, a posle toga na zaseban čitluk. Staro prezime im je Milanovići, ali nisu srodnici sa prvim Milanovićima. Slave Jovanjdan.

Groblje im je na kosi kod Lučića kuće.

*Ne vide se u knjizi prva ili poslednja 2-3 slova u redovima.

IZVOR: Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.