Poreklo stanovništva, selo Sopotnica (Gadžin Han)

13. avgust 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Sopotnica, opština Gadžin Han – Nišavski okrug. Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo se nalazi na nadmorskoj visini od 450 metara i ima dobar pogled na gornji deo Zaplanja.

Ime sela.

Ime sela potiče od izvora koje meštani zovu Vrelo. „Sopot“ znači izvor.

Vode.

Sopotnica ima dva vrela, Malo i Veliko Vrelo. Oba su iznad sela. Pored Malog Vrela sagrađena je osnovna škola. Voda Malog Vrela je konstantna a kod Velikog Vrela u toku godine oscilira, zavisno od godišnjeg doba i atmosferskih prilika. Kada je najveća izdašnost vrela, vode ima za pokretanje dva vodenična kamena.

Postanak sela.

Ne zna se tačno od kada postoji naselje Sopotnica. Njegov povoljan položaj – zaklonjenost Suvom Planinom od vetrova i izloženost južnoj strani, dobra voda i blizina ispaše za stoku – privlačili su ljude od davnina.

Starine u selu.

Mesto ispod sela, na kome se nalaze livade i bašte zove se Selište. Prilikom radova na zemlji nailazi se na „creputine“, što ukazuje da je tu postojalo naselje.

Tip sela.

Sopotnica je naselje zbijenog tipa, odnosno nije podeljeno na mahale ili zaseoke. Stanovništvo se, kao i u ostalim selima Zaplanja, deli na familije. Nazivi familija su različiti. Obično se familija zove po imenu a ređe po nadimku osnivača roda. U jednoj familiji ima više prezimena, a ponegde dva rođena brata imaju različita prezimena.

Ostali podaci o selu.

Sopotnica je 1878. godine imala 59 kuća sa 486 stanovnika. Selo je bilo bez spahije kada su oslobođeni od Turaka. Broj kuća i stanovnika prema popisu stanovništva.

  1. – 161 – 950
  2. – 159 – 824
  3. – 156 – 715
  4. – 151 – 602

U periodu od 1948. do 1971. godine broj stanovnika je smanjen za 348. Između dva svetska rata samo je u Mačvu odseljeno 15 kuća. Danas u selu preovlađuju staračka domaćinstva. Izgradnjom industrije u Zaplanju, u prvom redu fabrike „Elid“ u Donjem Dušniku, modernizaciojom puteva i drugim merama stvaraju se uslovi da se mlađe stanovništvo zadrži u Sopotnici.

Poreklo stanovništva.

-Staničini. Rod je zasnovao Stanča. Njega je majka pre oko 200 godina dovela iz Miljkovca, prilikom preudaje u Sopotnicu. Familija u koju je doveden Stanča zvala se Grljnini. Kada je Stanča odrastao dobio je četvrtinu njihove zemlje. U selu ih ima 21 kuća a odseljenih preko 30 kuća, u Mionici, Šapcu, Loznici, Leskovcu, Nišu i drugim mestima. Ljudi iz ove familije su vredni, marljivi, obrazovani… Slava: Sv.Đorđe.

-Deda-Nikolini, Mitići. Osnivač familije Nikola doselio se pre 200 godina sa Kosova. Sin Dimitrije-Mita se prezivao Mitić. U selu ih ima 9 kuća, Nišu 11, Dugoj Poljani jedna, Marinoj Kutini dve kuće. U familiji ima intelektualaca. Slave Lučindan.

-Soleničini. Osnivač roda je predak kome samo pamte nadimak – Solenica. On je pre oko 150 godina doseljen iz Kaletinca, najpre kao sluga u familiji Suronjani, a kasnije je, posle 20 godina slugovanja, dobio jednu trećinu imanja. U selu ih ima 10 kuća, Nišu 8, Gadžinom Hanu, Brestovcu, Glušcima (Mačva), Obrenovcu i Šapcu po jednu kuću. Slava: Sv. Đorđe.

-Živkovi, Živkovići. Familiju je osnovao Živko pre oko 150 godina. Živko se doselio iz okoline Vranja. Živko je tamo čuvao ovce. Ima je i psa. Jednom prilikom je naišao Turčin i iz čistog mira kuburom ubije psa. To razljuti Živka i treskom (iverom) zakolje Turčina te je zbog toga pobegao u Sopotnicu. U selu ih ima 4 kuće i toliko odseljenih – Beograd, Valjevo, Niš i Prva Kutina. Slave Aranđelovdan.

-Baba-Marijini. Ovo je jedna od najpoznatijih familija u Sopotnici. Baba Marija se doselila sa Kosova, gd je njen muž poginuo u sukobu sa Turčinom. Sa sobom je dovela četiri sina. Jedno vreme su živeli u Jagličju. Vema su bogati. Imali su trojicu sluga. Mnogi su zavšrili visoke škole, neki čak i u XIX veku. Imaju jednog doktora pravnih nauka, koji je bio u diplomatskoj službi. Slave Lučindan.

-Suronjini*. Osnivač roda je Antanasije (Tane). U selu ih ima osam kuća. Ima ih odseljenih u Nišu, Leskovcu, Mačvi…. Ne kaže se ništa o poreklu.

-Džokerski*. Familija ima 5 kuća u selu a ima i dosta odseljenih, najviše u Nišu i Zaječaru. Ne kaže se ništa o osnivaču roda i poreklu.

*Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.