Порекло презимена, село Калетинац (Гаџин Хан)

13. августа 2017.

коментара: 0

Порекло становништва села Калетинац, општина Гаџин Хан – Нишавски округ. Према књизи Драгољуба Симоновића „Заплање“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Калетинац се налази у средњем делу Заплања, у подножју Суве Планине. За западне и југозападне стране налази се брдо звано Мандара. Са југоисточне стране село је потпуно отворено и одатле има широк поглед према Горњем Заплању.

Старине у селу.

У атару овог села налази се Трем, највиши врх Суве Планине. Име је добило, очигледно, по речи „кале“. Заправо, на јужној страни села има остатака мале тврђаве коју мештани зову Град, а ову страну села зову Градска Страна. Не зна се ко ја саградио тврђаву, али кота на којој је саграђена доминира Горњим Заплањем. Данас од тврђаве постоје само зидине сравњене са земљом. Зидови су ширине до једног метра. Са ове тврђаве узиман је камен за разне потребе. Мештани причају да је до скора постојала покривена просторија у оквиру тврђаве, али се нико није нашао да спречи њено рушење и пропадање.

Порекло становништва.

-Кењини. Не зна се одакле су досељени па се претпоставља да су староседеоци. Знају за најстарије претке – Пејчу и Јована. У селу их има око 20 кућа а има их још више одсељених, у Нишу, Прокупљу… После Другог светског рата одселили су се готово сви млади људи тако да у селу махом живе старци и старице. Чак и они, који су запоселни у Доњем Душнику – селе се из Калетинца у Доњи Душник. Слава: Св.Ђорђе.

-Петковски. Оснивач рода су браћа Јован и Стојан. Не зна се порекло. У селу их има 8 кућа. Има их одсељених у Чагровац, Београд, Ниш и друге крајеве. Славе Андријевдан.

-Матини. Фамилију су засновали Мата и Живојин. Не знају за своје порекло. У селу их има три куће а има их одсељених – у Београд, САД, Студена, Гаџин Хан, Дуга Пољана, Ваљевска Каменица… Слава: Св. Ђорђе.

-Стојиљкови (Миљковићи и Стојиљковићи). Овај род засновалла су браћа Миљко и Стојиљко. Има их одсељених у Јагодину и САД. Слава: Св.Ђорђе.

-Поштракуљци-Николићи. Фамилију је засновао Стојан Николић доселивши се из Доњег Душника. Слава: Св. Ђорђе.

-Гагини*. Фамилију је основао Баја. Доселио се из Тетова. Фамилија има доста интелектуалаца. Има их у селу 4 куће а 9 у Нишу.

-Малишини*. Фамилију је засновао Малиша. Доселио се из Космовца код Беле Паланке. У селу их има једна кућа и једна у Горњем Милановцу.

-Петкови*. Род је основао Петко са браћом Јованом, Ђуром, Стојаном и Здравком. Не каже се одакле су досељени. Фамилија има 8 кућа а има их одсељених, највише их се одселило после Другог светског рата.

-Дикљичевски. Родоначелник је Петар. Не зна се одакле се доселио нити се зна порекло назива фамилије. У селу их има 20 кућа. Слава: Св. Ђорђе.

-Крајини-Миленковићи. Оснивач породице је Светислав Миленковић, који се доселио из Неготинске Крајине. У селу их има 11 кућа а већи број у нишу и другим местима. Слава: Св. Ђорђе.

*Не каже се коју славу славе.

ИЗВОР: Према књизи Драгољуба Симоновића „Заплање“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.