Poreklo prezimena, selo Kaletinac (Gadžin Han)

13. avgust 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kaletinac, opština Gadžin Han – Nišavski okrug. Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kaletinac se nalazi u srednjem delu Zaplanja, u podnožju Suve Planine. Za zapadne i jugozapadne strane nalazi se brdo zvano Mandara. Sa jugoistočne strane selo je potpuno otvoreno i odatle ima širok pogled prema Gornjem Zaplanju.

Starine u selu.

U ataru ovog sela nalazi se Trem, najviši vrh Suve Planine. Ime je dobilo, očigledno, po reči „kale“. Zapravo, na južnoj strani sela ima ostataka male tvrđave koju meštani zovu Grad, a ovu stranu sela zovu Gradska Strana. Ne zna se ko ja sagradio tvrđavu, ali kota na kojoj je sagrađena dominira Gornjim Zaplanjem. Danas od tvrđave postoje samo zidine sravnjene sa zemljom. Zidovi su širine do jednog metra. Sa ove tvrđave uziman je kamen za razne potrebe. Meštani pričaju da je do skora postojala pokrivena prostorija u okviru tvrđave, ali se niko nije našao da spreči njeno rušenje i propadanje.

Poreklo stanovništva.

-Kenjini. Ne zna se odakle su doseljeni pa se pretpostavlja da su starosedeoci. Znaju za najstarije pretke – Pejču i Jovana. U selu ih ima oko 20 kuća a ima ih još više odseljenih, u Nišu, Prokuplju… Posle Drugog svetskog rata odselili su se gotovo svi mladi ljudi tako da u selu mahom žive starci i starice. Čak i oni, koji su zaposelni u Donjem Dušniku – sele se iz Kaletinca u Donji Dušnik. Slava: Sv.Đorđe.

-Petkovski. Osnivač roda su braća Jovan i Stojan. Ne zna se poreklo. U selu ih ima 8 kuća. Ima ih odseljenih u Čagrovac, Beograd, Niš i druge krajeve. Slave Andrijevdan.

-Matini. Familiju su zasnovali Mata i Živojin. Ne znaju za svoje poreklo. U selu ih ima tri kuće a ima ih odseljenih – u Beograd, SAD, Studena, Gadžin Han, Duga Poljana, Valjevska Kamenica… Slava: Sv. Đorđe.

-Stojiljkovi (Miljkovići i Stojiljkovići). Ovaj rod zasnovalla su braća Miljko i Stojiljko. Ima ih odseljenih u Jagodinu i SAD. Slava: Sv.Đorđe.

-Poštrakuljci-Nikolići. Familiju je zasnovao Stojan Nikolić doselivši se iz Donjeg Dušnika. Slava: Sv. Đorđe.

-Gagini*. Familiju je osnovao Baja. Doselio se iz Tetova. Familija ima dosta intelektualaca. Ima ih u selu 4 kuće a 9 u Nišu.

-Mališini*. Familiju je zasnovao Mališa. Doselio se iz Kosmovca kod Bele Palanke. U selu ih ima jedna kuća i jedna u Gornjem Milanovcu.

-Petkovi*. Rod je osnovao Petko sa braćom Jovanom, Đurom, Stojanom i Zdravkom. Ne kaže se odakle su doseljeni. Familija ima 8 kuća a ima ih odseljenih, najviše ih se odselilo posle Drugog svetskog rata.

-Dikljičevski. Rodonačelnik je Petar. Ne zna se odakle se doselio niti se zna poreklo naziva familije. U selu ih ima 20 kuća. Slava: Sv. Đorđe.

-Krajini-Milenkovići. Osnivač porodice je Svetislav Milenković, koji se doselio iz Negotinske Krajine. U selu ih ima 11 kuća a veći broj u nišu i drugim mestima. Slava: Sv. Đorđe.

*Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.