Poreklo prezimena, selo Vilandrica (Gadžin Han)

7. avgust 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vilandrica, opština Gadžin Han – Nišavski okrug. Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo leži sa jugoistočne strane Seličevice. Do Drugog svetskog rata selo je bilo potpuno uvučeno u planinu tako da se sa puta Grkinja – Gornji Barbeš nije mogla videti nijedna kuća. Posle rata Viladričani su počeli da „silaze“ iz planine i podižu kuće bliže pomenutom putu.

Vode.

Kroz selo protiče potok koji se po selu zove. Sa obe strane potoka nalaze se kuće. Na najlepšem mestu je novoizgrađena osnovna škola. Najvažniji izvor u Seličevici koji pripadaju selu su: Bazak – sa koga je voda 1970 godine dovedena voda u selo, Buke, Studenac, Simonovo Kladenče i dr.

Zemlje išume.

Vinogradi su u Podini i Kruševom Delu. Šume u polju su na mestima zvanim: Slanište, Petričkov Međak, Grnčarska Njiva, Dlaga Šuma. Livade su na mestima: Vlaaška Livada, Virovi, Nova Livada, Crvena Dolina i Mlaka.

Poreklo stanovništva.

-Đorđinci* su najbrojnija familija u Vilandrici. Njen osnivač je Đorđe, koji je rođen 1770. godine. Zna se da je Đorđe starosedelac. Prema porodičnom predanju dvojica Đorđevih potomaka – Cona i Jovanča su dobro stajali sa Turčinom, čije ime nije upamćeno, spahijom sela pre oslobođenja. Taj Turčin je dao Jovanči i Coni dve njive na poklon, Rosulju i Dlagu Šumu. Ima ih odseljenih u Niš, preko 10 porodica. Osnivač roda Đorđe je 1841. godine ubijen od Arnauta zbog učešća ustanku 1841. Naime, Đorđe je u bunu poslao sinove i sa ustanicima sarađivao.

-Babaružinski (Tasići). Rodonačelnik je Kosta, rođen oko 1840. godine. Ime su dobili po Baba Ruži ali se ne zna čija je ona žena bila. Slave Nikoljdan a Tasići Pejčindan.

-Kostići. Osnivač roda je Kosta, rođen oko 1850. godine. Ima ih odseljenih u Niš. Slave Aranđelovdan.

-Stamenkovići. Ovo je jedna od najmlađih rodova u selu. Sava iz Babaružinske familije je hteo da posini Aleksandra (Sandu) pa ga je iz Gornjeg Babeša doveo, oženio, ali je odustao od usvajanja. Međutim Aleksandar nastavioda živi u Vilandrici. Slave Tomindan.

-Đošini*. Ovaj rod osnovao je Ilija, rođen oko 1823. godine u Brestovom Dolu kod Pirota. Posle ugušenja ustanka Ilija je pobegao u Vilandricu 1841. godine. Bio je mutavdžija. U selu ih ima 4 kuće i isto toliko u Nišu.

-Mihajlovići. Zasnivač roda Mihajlo, živeo je oko 1820. godine i njegovo poreklo se vezuje sa vilandričku familiju Savini, koja je starosedelačka. U Nišu ih ima 6 kuća, u Vilandrici dve i isto tolio u Gornjem Barbešu. Deo familije slavi Savindan a deo Nikoljdan.

-Zdravkovići (Jerci). Ovo je starosedelačka familija, koju je osnovao Zdravko, rođen oko 1840. godine. Imaju nadimak Jerci, jer se nekolicina njih oženila iz okoline Užica. Skloni su radu, čuvanju stoke i lovu. Ima ih tri kuće u Vilandrici, 4 u Nišu i jedna u Smrdanu. Slave Aranđelovdan.

-Marinkovići (Krstići). Osnivač roda Marinko rođen je 1820-25. godine. Starosedelačka familije. I Vilandrici ih ima 7 kuća a u Nišu 6. Jedan član ovog roda živi u Vinarcu kod Leskovca. Zovu ih Čpiljci jer su nekog od predaka nazivali Čpilja. Slave Aranđelovdan.

-Mišići*. Familiju je osnovao Miladin, koga je majka, prilikom preudaje, dovela iz Donjeg Barbeša.

-Stamenkovići drugi. Osnivač roda Stamenko doselio se iz okoline Pirota, posle ustanka 1841. godine, najpre u Prvu Kutinu a zatim u Vilandricu. Jedan od predaka je bio poštar, nosio je tefter, pa su dobili nadimak Teftedari. Slave Mitrovdan.

-Mitići. Oni su starosedeoci. Osnivač roda bio je Mita. U selu ih ima dve kuća a u Nišu tri. Poznati su po svojoj umešnosti. Vole tehniku i kao samouci izrađuju mnoge predmete za kućne potrebe. Nadimak im je Busonjci, verovatno od busare u kojoj je neko od predaka živeo. Slave Aranđelovdan.

-Kitanovići. Osnivača roda Kitana dovela je majka iz Grkinja, iz familije Miloradovi, prilikom preudaje, pa je bio pastorak. I selu ih ima 7 kuća, Grkinji jedna, u Nišu 6. U familiji ima inženjera, lekara i drugih. Slave Nikoljdan.

-Stavrići. Osnivač roda je Dina, koji se doselio iz Malošišta. Slave Nikoljdan.

-Kostići* drugi. Osnivači roda, braća Peško i Velko su starosedeoci. Imali su vodenicu na Vilandrici. Svi potomci ovog roda žive u Nišu a deca su završila razne škole.

*Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.