Poreklo prezimena, selo Donji Dušnik (Gadžin Han)

7. avgust 2017.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Donji Dušnik, opština Gadžin Han – Nišavski okrug. Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Poreklo stanovništva.

-Ristići. Ova familija je ogranak Cvenjinske familije. Rod je osnovao Rista. Oni su starosedeoci. Ima ih u selu četiri kuće. Slava Sv. Đorđe.

-Šarci-Šarkovići. Osnivač roda je Nikola koji se u Donji Dušnik doselio sa područja prema bugarskoj granici. U selu ih ima 13 kuća a odseljenih imaju u Novom Sadu, Negotinu, Nišu i u drugim mestima. Slave Nikoljdan.

-Stojanovići. Ovaj rod potiče od Šarske familije. Osnivač roda je Živko. Familija je dobila ime po Živkovom ocu, za koga se pretpostavlja da je imao ime ili nadimak Šarko. Imali su dve vodenice. U selu ih ima 15 kuća a odseljenih 10, mahom u Niš. Slave Nikoljdan.

-Zlatanovići, Stojanovići, Šarkovići. Potiču od familije Šarkovići. Osnivač je neki Živko. Stojanovići potiču od Stojana a Šarkovići od Jovana. Oni su sinovi Velka, koji je, pak, Živkov sin. Iz ove familije je Slavica koja igra profesionalni ženski fudbal u Italiji. Između dva rata svi su bili zanatlije – terzije, šusteri a posle Drugog svetkog rata imaju predstavnike raznih zanimanja. Ima ih raseljenih po celoj Srbiji. Slave Nikoljdan.

-Crvenjinci. Priča se da je ovaj rod osnovao neki Crnogorac, koji je zbog krvne osvete pobegao iz Crne Gore ili Kosova. Ne kaže se koju slavu slave.

-Crvenjinci drugi. Ime su dobili po dedi Stojku koga su zvali „Crvenja“. Bio je Crnogorac i kažu da je zbog krvne osvete pobegao iz Podujeva. Sa sobom je poveo dva brata. Imao je četiri sina. Slava: Sv.Đorđe.

 -Tričkovski. Familiju je osnovao Tričko, koji se doselio iz područja prema bugarskoj granici. U selu ih ima četiri kuća. Ima ih i odseljenih. Slave Veliku Gospojinu.

IZVOR: Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Lako Balam

    Imate odobrenje moje malenkosti da objavite digitalno izdanje TRNJANSKI RODOSLOV za pirotsko selo TRNJANA.