Poreklo prezimena, selo Rečica (Bojnik)

23. jul 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rečica, opština Bojnik – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Pusta Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Rečica se nalazi na obalaama bezimenog potoka koji se, kao neznatna pritoka Puste Reke, uliva u ovu sa desne strane na oko pola kilometra ispod sela. Zemljište na kome se selo nalazi čine završni brežuljci koji se blago spuštaju sa severoistoka ka koritu Puste Reke.

Tip sela.

Rečica je selo zbijenog tipa i podeljeno je na dve mahale razdvojene dubodolinom po čijem dnu teče pomenuti potok. Mahale su: Sedlarska i Ridarska. Susedna sela su: Crkvica, Turjane, Vujanovo, Slavnik i Donje Konjuvce.

Ime sela.

Osnovu hidronima Rečica čini potok na čijim obalama se nalazi selo. Potok je mali i po dužini i po količini vode. On nije reka, već potok-rečica, pa je i naselje nazvano Rečica.

Vode.

Kroz selo teče potok, deleći ga na dva dela. Izvorište potoka je u ataru rečice na lokalitetu Manastirište.

U selu mnoge kuće imaju bunare. Osim toga, na lokalitetu Manastirište, nedaleko od razrušene ranovizantijske crkve, iskopan je bunar i kaptirana voda. Tako je iz ovog izvorišta dovedena tekuće voda za pedesetak domova u Rečici. Dvadesetak domaćinstava dovelo je vodu sa Labure.

Starine.

U ataru sela Rečice, na oko dva kilometra južno od sela, na potesu zvanom Manastirište, na jednoj uzdignutoj tački, u senci mlade hrastove šume, nalaze se ostaci pravoslavne crkve. Do nedavno su postojali zidovi od kamena vizantijske opeke iznutra uočljivi a spolja ukopani u zemlju. U poslednje vreme meštani sela Rečica su ove zidove uništili, iz njih izvadili kamen i njime ozidali onaj bunar nedaleko od crkve iz koga su sproveli vodu usvoje domove.

Na severoistočnoj strani od ove tačke, iznad sela, teren je zaravnjen i zalivađen. Tu je lokalitet Srpsko Groblje. Iz ledine i sada štrče nadgrobni spomenici u vidu prelomljenih ploča. Ploče nemaju natpise.

Zapadno od lokaliteta Manastirite nalazi se mesto Kućna Livada. Ovde su kod oranja nailazili na temelje od kuća, pronađen je jedan ćup-pitos, stari metalni novac sa likom žense glave.

Lokaliteti Kućna Livada i Srpsko Groblje su na višem terenu od današnjeg sela Rečica, ali niži od mesta na kome se nalazila crkva. Ima osnova da se veruje da je ovde u antičko vreme, a možda u vreme srpske srednjovekovne države, bilo kakvo veće naselje. Na to upućuje lokalitet Selište, koje se nalazi severozapadno od Srpskog Groblja, na jednom balago nagnutom u pravcu jugoistoka, prostoru koji je pod livadama i njivama.

Zemlje i šume.

Atar sela Rečice veliki je 540 hektara. Od ove površine oranice i bašte zauzimaju 335, voćnjaci 19, vinogradi 11, livade 69, pašnjaci 51, šume 35 dok je neplodno 20 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Pod Selo, Vinogradi, Selište, Čuka, Dlaga, Vujanovski Potok, Kućne Livade, Lozanski Rid, Manastirište, Široka Ledina, Golka, Kadiska, Velika Padina, Mala Padina, Ravnište i Trševine.

Poreklo stanovništvo.

Rečica je 1953 godine imala 85 domova i 491 stanovnika; 1961. – 89 – 427; 1971. – 95 – 359.

Sadašnje stanovništvo čine ovi rodovi:

-Radivojevići-Vukašinci su poreklom iz Strazimirovca.

-Stojanovići su doseljeni iz Pčinje.

-Ilići su iz Pčinje.

-Ignjatovci-Bukovci su iz Crvene Jabuke.

-Rančići-Bukovci su iz Crvene Jabuke.

-Ilići-Klisurci su iz Klisure na bugarskoj granici.

-Kostići-Klisurci su iz Klisure na bugarskoj granici.

-Glišići-Klisurci su iz Klisure na bugarskoj granici.

-Mitići su iz Krive Feje.

-Zlatkovići su iz Krive Feje.

-Jovanovići-Bugaraši su iz Strezimirovca.

-Stojanovići su iz Strezimirovca.

-Stefanovići su iz Strezimirovca.

-Sokolovići su iz Strezimirovca.

-Ristići su iz Strezimirovca.

-Zlatanovići su iz Strezimirovca.

Romi:

-Durmiševići.

-Ferizovići.

-Salitovići.

-Uskovići.

-Ibrići.

Zanimanje stanovništva.

Stanovnici sela Rečice bave se zemljoradnjom, „ali veći gurbetluk“. Na svojim njivama seju pšenicu i kukuruz kao glavne kulture  a osim toga ovas i raž. Krompir samo za domaće potrebe. Zemljoradnjom se uglavnom bave žene i starci. Zemljište na njihovim oranicama spada u III i IV klasu po plodnosti. Na potesu Trševine je crna smonica. Ima i peskuše, liske pa i čistog kamena. Od šljive peku rakiju. Grožđe samo za sopstvene potrebe.

Od stoke gaje krave, u proseku jednu do dve po domaćinstvu. Gaje i ovce ali ne u većem broju.  Ipak, glavniji izvor prihoda ime je „gurbetl’k“. Idu kao zidari po celoj Jugoslaviji od proleća do kasne jeseni. U Rečici su registrovali svoje zanatske radnje – jedna krojač i tri zdara-fasadera.

Omladina se školuje i traži zaposlenje u raznim zanatima.

IZVOR:  Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Pusta Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.