Poreklo prezimena, selo Živkovo (Leskovac)

26. februar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Živkovo, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

U nizu sela nastalih na levoj obali Jablanice u oblasti Leskovačko Polje i Babička Gora nalazi se i selo Živkovo. Korito Jablanice je ovde uza sam brežuljak pa se ovo selo našlo pritešnjeno između reke i brega. Selu se sa istočne strane približio i Midhad-pašin druma u tranbalkanska železnička pruga što je razlog da se selo pruža pored leve reke Jablanice.

Tip sela.

Tako izduženo selo je sastavljeno iz triju mahala: Gornje i Srednje Mahale i Čivl’četa. Sve se one ređaju nizvodno i čine tri grupe kuća, koje su zbijenog tipa.

Ime sela.

Živkovo se do pre tridesetak godina zvalo Dupljane što leksički predstavlja toponim duplja. Međutim, među starijim meštanima vlada mišljenje da je ime sela došlo od velikih dubova koji su u davna vremena ovde rasli. Ovo narodno verovanje upotpunjuje turski sumarni popis sela u nahiji Dubočica početkom XVI veka pominje se selo Dupljan, kasnije preraslo u Dupljane.

Dupljančani su 1946. godine promenili ime svoga sela i dali mu ime Živkovo, po imenu istaknutog organizatora NOP-a u ovom selu – Živka Cekića, streljanog od strane Nemaca sa još petoricom u Dupljanu na dan 24. februara 1944. godine.

Vode.

Glavna tekućica je reka Jablanica. Osim reke, silazeći sa svoj izvorišta u pobrđu, teče potok bez imena, prolazeći kroz centralni deo sela i uliva se u Jablanicu.

Iznad mahale Čivl’če postoji izvor pod imenom Lekoviti Kladenac. Do skora ovaj izvor se smatrao kultnim mestom a njegova voda lekovita pomažući ljudima sa obolelim očima.

Svaka kuća u selu ima bunar, ali se bunarska voda više ne upotrebljava. Selo je u sve tri mahale uvelo tekuću vodu iz izvorišta iznad sela pa svaka kuća ima u svom dvorištu česmu. Pored Kladenca i Lekovitog Kladenčeta iz kojih se koristi voda za vodovaod postoji još jedan jak izvor namestu Todorovo. Ovaj lokalitet se zove i Taskina Korija. Izvor je bio toliko jak da je ispod njega bila vodenica.

Zemlja i šume.

Atar sela Živkova prostire se na 641 hektar, od čega njive i bašte zahvataju površinu od 479, voćnjaci 7, vinogradi 43, livade jedan, pašnjaci 43, šuma 14 dok je neplodno 54 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Selište, Trlište, Ćumurdžijsko, Poljački Breg, Crepuljak, Bilo, Laz, Trševine, Trajkova Korija, Vanos, Medeno Gumno, Paraspurke, Kuka, Vrtače, Goleme Njive, Rupče, Tinjavice, Banura, Belište, Anište, Grobička Strana ili Latinsko Groblje, Kaštavarsko Groblje i Biljevina.

Postanak sela i prošlost.

Svakako da je Dupljane, sadašnje Živkovo, staro srpsko selo nestalo još u vreme srpske srednjovekovne države. Da je Dupljane staro naselje govori lokalitet Selište – gde je po legendi nekada bilo selo Dupljane, koje se kasnije premestilo.

Prvi popis posle oslobođenja od Turaka pominje Dubpljane i čiflik sa 51 kućom. U putopisima se pominje kako je pored reke postojao han sa nekom vrstom senice za odmor.

Nema podataka čiji je bio čiflik današnja mahala Čivl’če ali, imajući u vidu blizinu Pečenjevaca kome su bili gospodari sela imali svoj čiflik Pašagići pa se pretpostavlja da su oni bili i gospodari sela Dupljane.

Dupljančani imaju borbenu tradiciju od oslobodliačkih ratova od Turaka, Prvog i Drugog svetskog rata.

Poreklo stanovništva.

Prema statističkim podacima Živkovo je 1953. godine imalo 147 domaćinstava sa 876 stanovnika a 1971. godine 188 domaćinstava sa 832 stanovnika.

Danas u ovoms selu žive ovi rodovi:

Starosedeoci:

-Zarbatsci, Timini (Ditići), Džikini (Petkovići), Bojićevi (Jankovići), Pašuranci, Dzundzari (Dragurin Dzundzar), Miljkovi i Mijalkovi.

Nepoznatog porekla:

-Mičakovi, Cakini, Popljini (Đokići) srodni Mičkovima, Barbutanci, Bankovci, Gunjkini, Pepećkini, Lambini, Rajkovi – Prdlinci i Lažovci.

-Cekinci su iz Cekavice.

-Milenkovci-Tolini su poreklom iz Svođa.

-Perinci su doseljeni iz Babičkog.

-Radonjičani su doseljeni iz Radonjice.

-Komarci su iz Komarice.

-Paljkini (Mitići) su iz Rafune.

-Janjini (Janjići). Janju je majka dovela iz Brestovca.

-Kapadinci su poreklom Pećanci.

-Tendžeranci su iz okoline Vranja.

-Funtini – Milojini (Živkovići) su iz Rafune.

-Govedarčani (Milutin Stojković – Govedarac).

Zanimanje stanovništva.

-Meštani Živkova se bave zemljoradnjom. Seju pšenicu i kukuruz. Sade krompir. Njihova zemlja je poznata kao „topla“ pa uspeva rano povrće. Bave se povrtarstvom.

Uz zemljoradnju imaju i stoku. Imaju u proseku po dve krave. Počeli su da sade duvan tek 1976. godine. Za sada u manjim količinama.

Omladina ide u školu i na zanate. Po zapošljavanju se iseljavaju iz sela u urbana mesta, otuda smanjenje stanovnika. Domaćinstva su u izvesnoj meri staračka.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.