Poreklo prezimena, selo Grdanica (Leskovac)

11. februar 2017.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Grdanica, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Grdanica se nalazi na najnižoj jezerskoj terasi na desnoj obali Južne Morave. Ispod nje na zapadu je aluvijalna ravan koju je izmodelirala Južna Morava. U nizu sela u oblasti Leskovačko Polje i Babička Gora, sa desne strane Južne Morave, Grdanica je najsevernije selo.

Tip sela.

Selo Grdanica je zbijenog tipa.

Ime sela.

Postoji legenda da je u dalekoj prošlosti čuvan veliki broj svinja, koje su groktale – „grdele“: Gr-gr-gr, pa je po tome selo dobilo ime.

Međutim, u ataru ovog sela, na jugoistoku, dižu se dva brega. Jedan se zove Mali Grdanac a drugi Veliki Grdanac. Misli se da je na jednom od ova dva brega postojala tvrđava – grad – te je moguće da je na osnovu ovoga nastao naziv Grdanac.

Vode.

Zapadno od sela teče Južna Morava. Kroz selo protiče potok Grdanac, koji u gornjem toku nikada ne presušuje. U ataru Grdanice postoji više kladenaca, od kojih navodimo: Kušina Korija, Jezero, Dimina ili Turske Njive, Čuka, U Lozje, Ajdučko Kladenče. Bunare ima skoro svaka kuća a njihova dubina je i do 33 metra a najdublji je bunar dubine 29 metara. U severnom delu selo postoji česma sa jakim mlazem dobre vode pored puta za Smrdan. Kaptažom vode na izvorištima iz Malog Grdanca, Kušine Korije, Sokola i Ajdučkog Kladenčeta dovedena je u selo zdrava planinska voda koju koriste mnoga domaćinstva.

Zemlje i šume.

Katarstarska opština Grdanica obuhvata i atar sela Smrdana, jer je u vreme popisa selo Smrdan smatrano zaseokom Grdanice. Ukupna površina atara oba sela iznosi 934 hektara od čega otpada na oranice i bašte 400 hektara, voćnjake 13, na vinograde 68, livade 1, pašnjake 167, šumu 91 i neplodno zemljište 194 hektara.

Zemlja nosi ove nazive u ataru same Grdanice: Mali Grdanac, Turske Njive, Stara Šuma, Pržar, Čuka, Sokol, Nerezine, Mastina, Jaričište, Češmište, Adžijica, Plavište, Sredorek, Livade, Krtičevica, Selište, Donje Selište, Arniče, Svrčarnik, Lug i Jezava.

Postanak sela i pršlost.

Gradnica spada ured starih srpskih sela nastalih u doba srpske srednjovekovne države. Selo se pominje u turskom tefteru iz 1516. godine pod istim imenom. Posle refome turskog carstva četrdesetih godina XIX veka, Grdanica je počitlučena. Poslednji gospodar Gradnice zvao se Emin Paša.

Značajnije ličnosti poreklom iz Grdanice je osnivač ugledne građanske porodice u Leskovcu Milenkovića – Milenko; jedan od prvih lekara u Leskovcu dr Todor Milenković, vladika dr. Damaskin Grdanački, zatim, Svetorar – Zare Grdanački, novinar, humorsita i vlasnik „lista za šalu i zabavu“, koji se početkom XX veka pod imenom Čivija izdavao u Šapcu. Dotični je, kako kažu, spojio „leskovački burgiju sa šabačkom čivojom“.

Poreklo stanovništva.

Grdanica je odmah posle oslobođenja od Turaka brojala 49 domaćinstava. U njoj je 1953. godine bilo 134 domova sa 850 stanovnika a 1971. godine je imala 170 domaćinstava i 840 stanovnika.

Danas u selu žive sledeći rodovi:

Starosedeoci:

-Pavlovci-Pavlovčiki, Jurukovci, Cvetanovci srodnici roda Jurukovci, Ljoljci, Talci su srodni sa Ljoljcima, Derci i  Ćosinci-Kovandžici.

Nepoznatog porekla:

-Trajkovići, Velkovi, Ničinci, Đocinci, Ilijinci, Marinčiki, Purićevi, Lazinci, Čavci i Ibrići (Romi).

-Mitinci su iz topličkog sela Jasenice.

-Bojanci su iz Smrdana.

-Sečanci su poreklom iz Sečanice.

-Đelinci su iz Bratmilovca.

-Smiljkovići su iz Smrdana, ovde prizećeni.

-Kostići su iz Graova.

Zanimanje stanovništva.

Stanovnici se bave zemljoradnjom. Gaje na znatnoj površini vinovu lozu. Povrtari su, proizvode sve vrste povrća. U manjoj meri se uzgaja duvan. Čuvaju stoku. Svako domaćinstvo u proseku ima po dve krave.

Omladina se u manjoj meri opredeljuje za poljoprivredu, više se odaje zanatima i traže zaposlenje u gradovima pa i van zemlje.

Romi su poljoprivrednici, mada imaju malo zemlje a od stoke tri magareta, dve krave i jednog konja.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Aca

    Prelepo mesto na ušću Južne morave i Jablanice. Totalno nerazvijeno sa zasrarelom mehanizacijom bez vodovoda i kanalizacije .predodredjeno za nestanak. 1970 školu je pohadjalo više od 60 učenika u dve smene .danas školu pohadja 3 učenika? Džaba putevi i pruge kada nemamo ljude…da ali ima kontejneri za smeće da se sirotinji iskamči još koji dinar😓