Poreklo prezimena, selo Badince (Leskovac)

5. februar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Badince, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Badince je zaseljeno u sredini aluvijalne ravni Južne Morave na obali Tulovske Reke i to najvećim delom malog vodotoka. Udaljeno je od Leskovca oko 5 km na jugoistoku.

Tip sela.

Kao i sva ostala sela u leskovačkom Polju, Badince je zbijenog tipa, izduženog oblika pravca sever-jug.

Postanak sela.

Badince je naastalo na plodnom polju u nizu sela u dolini Tulovske Reke počevši od Lipove Čuke i Slaništa (koga više nema) kao zaselaka sela Tulova sve do Gornjeg Krajinca. Selo verovatno nije mnogo staro, jer ga, bar po današnjim imenom, ne nelazimo među imenima seoskih naselja popisanim u turskom tefteru s’početka XVI veka.

Vode.

Selo je, kako je već rečeno, na obalama Tulovske Reke, prve leve pritoke Južne morave posle Grdeličke Klisure. Mesto je pogodno te svaka kuća ima bunar dobre i sa dovoljno vode što je od osobite važnosti za razvoj povrtarstva. Na ataru nema izvora ni kladenaca

Zemlje.

Badince su prostrane svega 262 hektara od čega oranice i bašte obuhvataju 195 hektara, livade 11, pašnjaci 34, neplodnog zemljišta 17 i pod voćnjacima samo 5 hektara. Vinograda i šume uopšte nema.

Poreklo stanovništva.

Prema statističkimm podacima, poslednjih stotinak godina demografske prilike u Badincu ovako su se razvijale.

  1. godine – 17 domaćinstava – 146 stanovnika.

1884 – 19 – 179

1900 – 27 – 256

1948 – 58 – 408

1953 – 55 – 411

1961 – 73 – 453

1971 – 96 – 460

Današnje stanovništvo čine ovi rodovi:

-Šutarci su nepoznatog porekla.

-Simonovci su iz Bunibroda

-Večerkovci-Gaćini su iz Bunibroda, srodnici Simonovcima. Oba rode slave Sv. Đorđa. Dugo se nisu uzimali. Kad je Jordan Simonović, star 69 godina, kao mladić hteo da za ženu uzme devojku iz roda Večerkovci – otac mu nije dozvolio obrazlažući da su rod. Danas se uzimaju.

-Grašarci si iz Graova, sela na severnom obodu Grdeličke Klisure.

-Đokini su iz Nomanice.

-Cakini-Madžarci ne znaju za svoje poreklo. Ime su dobili po tome, što je neko iz ovog roda prvi doneo kosu (poljoprivrednu alatku) iz Mađarske.

-Kočaci-Nakalamanci ne znaju za svoje poreklo, mada u porečkom selu Velikom Trnjanu postoji rod Nakalamanci, pa postoji mogućnsot da vode poreklo otuda.

-Cakini drugi (Cakin Miče) su iz Nomanice.

-Drdanci su starosedeoci.

-Šojkovi su starosedeoci.

-Sava Antić, iz Kumareva, bio je u Banatu, pa se vratio u leskovaački kraj, ali nije otišao u rodno Kumarevo već se naslio u Badincu.

-Savinski ne znaju za svoje poreklo.

Zanimanje stanovništva.

Danas su Badinčani u najvećoj meri povrtari. Proizvode papriku, paradajz, kupus, kratavac i ostalo povrće. Osim toga seju pšenicu, sade kukuruz, krompir i dr. Imaju i vinograde ali ne na svom ataru, već u Rudarskoj Čuki, sasvim malo.

Uzgajaju svinje, uglavnom za sopstvene potrebe (prasiće prodaju na leskovačkoj pijaci) kao i živinu.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.