Порекло презимена, село Бадинце (Лесковац)

5. фебруар 2017.

коментара: 0

Порекло становништва села Бадинце, Град Лесковац – Јабланички округ. Према књизи Јована В. Јовановића „Лесковачко Поље и Бабичка Гора“ насталој на основу прикупљених података 1977. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Бадинце је засељено у средини алувијалне равни Јужне Мораве на обали Туловске Реке и то највећим делом малог водотока. Удаљено је од Лесковца око 5 км на југоистоку.

Тип села.

Као и сва остала села у лесковачком Пољу, Бадинце је збијеног типа, издуженог облика правца север-југ.

Постанак села.

Бадинце је наастало на плодном пољу у низу села у долини Туловске Реке почевши од Липове Чуке и Сланишта (кога више нема) као заселака села Тулова све до Горњег Крајинца. Село вероватно није много старо, јер га, бар по данашњим именом, не нелазимо међу именима сеоских насеља пописаним у турском тефтеру с’почетка XVI века.

Воде.

Село је, како је већ речено, на обалама Туловске Реке, прве леве притоке Јужне мораве после Грделичке Клисуре. Место је погодно те свака кућа има бунар добре и са довољно воде што је од особите важности за развој повртарства. На атару нема извора ни кладенаца

Земље.

Бадинце су простране свега 262 хектара од чега оранице и баште обухватају 195 хектара, ливаде 11, пашњаци 34, неплодног земљишта 17 и под воћњацима само 5 хектара. Винограда и шуме уопште нема.

Порекло становништва.

Према статистичкимм подацима, последњих стотинак година демографске прилике у Бадинцу овако су се развијале.

  1. године – 17 домаћинстава – 146 становника.

1884 – 19 – 179

1900 – 27 – 256

1948 – 58 – 408

1953 – 55 – 411

1961 – 73 – 453

1971 – 96 – 460

Данашње становништво чине ови родови:

-Шутарци су непознатог порекла.

-Симоновци су из Буниброда

-Вечерковци-Гаћини су из Буниброда, сродници Симоновцима. Оба роде славе Св. Ђорђа. Дуго се нису узимали. Кад је Јордан Симоновић, стар 69 година, као младић хтео да за жену узме девојку из рода Вечерковци – отац му није дозволио образлажући да су род. Данас се узимају.

-Грашарци си из Граова, села на северном ободу Грделичке Клисуре.

-Ђокини су из Номанице.

-Цакини-Маџарци не знају за своје порекло. Име су добили по томе, што је неко из овог рода први донео косу (пољопривредну алатку) из Мађарске.

-Кочаци-Накаламанци не знају за своје порекло, мада у поречком селу Великом Трњану постоји род Накаламанци, па постоји могућнсот да воде порекло отуда.

-Цакини други (Цакин Миче) су из Номанице.

-Дрданци су староседеоци.

-Шојкови су староседеоци.

-Сава Антић, из Кумарева, био је у Банату, па се вратио у лесковаачки крај, али није отишао у родно Кумарево већ се наслио у Бадинцу.

-Савински не знају за своје порекло.

Занимање становништва.

Данас су Бадинчани у највећој мери повртари. Производе паприку, парадајз, купус, кратавац и остало поврће. Осим тога сеју пшеницу, саде кукуруз, кромпир и др. Имају и винограде али не на свом атару, већ у Рударској Чуки, сасвим мало.

Узгајају свиње, углавном за сопствене потребе (прасиће продају на лесковачкој пијаци) као и живину.

ИЗВОР: Према књизи Јована В. Јовановића „Лесковачко Поље и Бабичка Гора“ насталој на основу прикупљених података 1977. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.