Poreklo prezimena, selo Suvojnica (Surdulica)

9. decembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Suvojnica, opština Surdulica – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Suvojnica je veliko selo u južnom delu Masuričke kotlinice. Nalazi se na putu Vranje – Surdulica a u neposrednoj blizini susednih naselja: Masurice, Dugojnice i Stajkovca.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz kladenaca i iz većieg broja bunara. Na planini iznad sela izbijaju izvori Livađe i Gradište.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi potesa su: Dubrava, Žabljak, Gabrovac, Žuta Bara, Dubničica, Kilavica, Sredak, Grunica, Staro Selo, Selište, Batin Del, Leskovica, Pankova Livada, Gradište i Suva Ostrica.

Tip sela.

Suvojnica je selo razbijenog tipa. Sastoji se iz mahala koje su jedna od druge prilično udaljene. Mahale se zovu: Crkvinska (glavna), Pepelarska, Kozoderska i Zabel.

Suvojnica je 1952. godine u svom sastavu imala ukupno 181 domaćinstvo.

Postanak sela, starine i prošlost.

Gradište je uzvišenje „u planini“, oko jedan sat hoda od Suvojnice. Po pričanju meštana, tamo se poznaje „da je neki put bio grad“, jer se nalaze ostaci od ranijih debelih zidova.

Suvojnica se računa u stara naselja. Najpre je ležala kao „rastikana“ na potesu Staro Selo. Ovaj potes nalazi se jugoistočno od današnjeg naselja na padini Vardenika. Tamo je bilo stočarsko selo. Kada se stanovništvo namnožilo onda su oni iskrčili njive u niziji – na potesima Dubrava, Žabljak, Popova Glava i dr. Zbog novih privrednih površina i zbog puta Vranje – Surdulica, oko sredine XIX veka Suvojnica se premestila na današnji, niži, položaj.

Mesto Selište se nalazi pored Starog Sela. Tamo su njive. Ostataka od starine nema. Izgleda da je to neko staro selište jer se o njemu ništa ne kazuje. U Suvojnici postoji stara crkva Sv. Simeuna. Za vreme Turaka ceo kraj oko Surdulice imao je samo dve crkve – suvojničku i vlasinsku. Suvojnička crkva obnovljena je posle Prvog ssvetskog rata.

Pored crkvene slave u Suvojnici ima i seoskih slava: Sv. Trojice – poljska slava i Sv. Ilija – novija slava „primljena za stoku“.

Groblje je između Starog Sela i Crkvene Mahale.

Poreklo stanovništva.

Srpski rodovi Suvojnice najvećim delom namnožili su se od sedam starinačkih porodica. One su ranije živele na Starom Selu.

Starinački rodovi su:

-Sivčinci, Aranđelovdan i Nikoljdan.

-Stanimirovci, Aranđelovdan i Nikoljdan. Kuće su im u mahali Kozoder.

-Grujinci, Stankovci, Papaljarci, Zlatanovci, Miloševci, Džoninci i Bankovci. Svi slave Aranđelovdan i Nikoljdan.

Doseljeni su:

-Kolarci, Aranđelovdan, suse namnožili od pretka Marka doseljenog iz Gornje Pčinje. Marko je imao brata pop Nikolu, koji se naselio u Kacapunu – od njega danas tamo ima pet kuća. U ovom rodu zna se ova genealogija: Stojan, 65 godina – Stamenko – Marko. Stamenko se preselio iz Starog Sela u današnje naselje.

-Gajići, Jovanjdan, potiču od domazeta doseljenog iz Klisure u Znepolju.

-Dvorci, Mitrovdan, su doseljeni iz Vrbova. Dalje poreklo im je iz Oslara kod Preševa.

Iseljenici.

U naselja Vranjske Kotline iselili su se:

-Đoninci, 6 kuća u Kalabovcu i 6 kuća u Dugojnici. Oni potiču od dva brata poreklom iz Suvojnice.

-Jankovci, Denini i Nikolinci su se iselili u Soderce.

-Antići su se iselili u Jelašnicu.

-Suvojničani su iseljeni u Masuricu.

-Bojaničani su se iselili u Kalabovac.

-Bintici su se iselili u Bunuševac.

-Kolarci, kako je već rečeno, iselili su se u Kacapun.

Izvan Vranjske Kotline iselili su se:

-Sivčinci i Grujinci, po jedna porodica se iselila u Vojvodinu.

-Gajići, dve porodice su se iselile u Vojvodinu.

-Mitrovići i Novakovići iselili su se u Čerkez Sadovinu kod Gnjilana.

-Albanci su se isselili u selo Novi Glog u Gornjoj Pčinji.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.