Poreklo prezimena, selo Kalabovce (Surdulica)

9. decembar 2016.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Kalabovce, opština Surdulica – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kalabovce je malo poljsko selo u neposrednoj blizini Binovca, Dlugojnice i Alakinca.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz izvora i bunara. U selu postoji mali izvor i iskopan je veći broj bunara. Bašte i livade meštani navodnjavaju iz Masuričke Reke.

Zemlje i šume.

Granica atara vodi preko ovih potesa: Trepešnica, Piljavke, Goleme Livade, Razori, Goleme Njive, Sivoš, Jurište i Kalabovska Reka. Unutrašnji delovi atara su: Ledina, Grčka Njiva,  Gornje Livade, Topola i Pod Selo.

Tip sela.

Kalabovce je selo zbijenog tipa pa budući da je malo ne deli se na mahale. Uočljive su grupe srodničkih kuća.

Kalabovce je 1952. godine imao u svom sastavu ukupno 30 domaćinstava.

Postanak i ime sela i prošlost.

Prema narodnom predanju ovo selo se najpre zvalo Lukovo i tada su u njemu živeli Srbi. Kasnije je to srpsko selo bilo raseljeno. U prvoj polovini XIX na zemljištu Kalabovca naselila su se trojica Arbanasa sa porodicama – Ajredin, Sulejman i Avmet. Oni su osnovali današnje naselje. Do 1878. godine od tih Arbanasa deobom je postalo 10 kuća. Arbanasi su selo nazvali Kalabovce, kako vele, po nekom selu Kalabe odakle su se doselili.

Do 1878. godine sva zemlja je bila arbanaška. Arbanasima su zemlju obrađivali Cigani iz susednog Binovca, a i neki Cigani su privremeno živeli u Kalabovcu. Pomenute godine zatečen je u ovom selu kao sluga i Srbin Đorđe Spasić, doseljen iz susedne Suvojnice. Prilikom povlačenja turske vojske kalabovski Arbanasi su se iselili – neki su otišli u Kumanovo. Tada je zemlja prodata doseljenim Srbima. Arbanasi Kalabovca – Ajredin-beg, Salko, Malko i drugi kao čiflik-sahibije držali su zemlju i u selu Polomu pored Južne Morave.

Za vreme Turaka u Kalabovcu je bilo jedno muslimansko groblje – pored puta za susedno Binovce. Danas je tamo utrina. Do 1902. godine Kalabovce je u administraciji vođeno kao mahala sela Binovce.

Seoska slava je trećeg dana Duhova.

Groblje je u Binovcu.

Poreklo stanovništva.

Srpsko stanovništvo sela Kalabovca vodi poreklo od skorašnjih doseljenika.

Rodovi su:

-Bojaničani – jedna kuća slavi Nikoljdan, druga Sv. Vaislija. Potiču od Đorđa koji je bio sluga kod Arbanasa u Kalabovcu. Pomenuti Đorđe rođen je u susednoj Suvojnici – mahala Pepeljarci. Smatraju se „kao slab rod“.

-Đoninci, Aranđelovdan, su doseljeni na kupljenu zemlju iz Suvojnice. Tamo su živela tri brata: Nikola, Kosta i Miajle. Nikola se iselio u Kalabovce, Kosta prešao u Dlugojnicu a Miajle ostao u Suvojnici.

-Troskačani, Jovanjdan, doselili su se 1878. godine iz mahale Trskač u Kijevcu – pripada Grdeličkoj Klisuri. Svi su se namnožili od prredaka Peše i  Milenka – braća od stričeva. U Troskaču su se zvali Smudini, jer su tamo doseljeni iz sela Smudi blizu Klisure u Znepolju. Iz pomenutog sela u Kijevac doselio se predak Nikola sa pet sinova. Oni su u šumi osnovali mahalu Trskač. Nikola je sa sinovima tri puta „hiljadio stoku“. Kada su se podelili njegovi sinovi su dobili po 300 ovaca i koza.

-Dudulanci, Stevanjdan, su doseljeni „kao jedna kuća“ iz Stuble. Tamo imaju rođake. Dalje poreklo im je iz Pepeljevca kod Kruševca.

-Švabe vode poreklo iz Slovačke. Doseljeni su odmah posle oslobođenja od Turaka po pozivu rođaka marvenog lekara-veterinara u Vranju. Oni su „za 1000 dukata“ kupili 50 hektara zemlje u Kalabovcu i tu se naselili. Ovde su prešli na pravoslavnu veru i posrbili se. Danas imaju oko 15 hektara zemlje. Domaćini porodica zovu se Svetozar Batić i Dragutin Pepi.

-Stamenkovići, Mitrovdan, su doseljeni iz Biljače kod Preševa.

-Filipovići, Aranđelovdan, su doseljeni 1951. godine iz susednog Binovca. Tamo su se zvali Letovištani, jer su pre toga živeli u Letovištu – Grdelička Klisura.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Miroslav Batić

    Poreklo porodice Batić (Švabe), je iz Slovenije (selo Šempas, kod Nove Gorice) a ne iz Slovačke ! Svetozar Mihajla Batić je kupio oko 90 hektara zemlje u masuričkom polju ( celo polje oko 600 hektara ) i obogatio kraj prenosom znanja o kalemljenju vinove loze i voćaka kao i savremenim pčelarenjem u košnicama. Domaćinstvo je bilo njegovo i sina Dragutina Batića školovanog agronoma a Pepa je bio samo sluga kod njih. Inače sa Marijom iz porodice Sumarena iz Surdulice je imao petoro žive dece ( 3 sina) !