Demići od Brubnograda Reviewed by Momizat on . PIŠE: Saradnik portala Poreklo Petar Demić Plemstvo Dana 27. I 1888. godine, na osnovu vojnih zasluga, kapetan Andrija Demić dobio je u Beču od cara Franca Joze PIŠE: Saradnik portala Poreklo Petar Demić Plemstvo Dana 27. I 1888. godine, na osnovu vojnih zasluga, kapetan Andrija Demić dobio je u Beču od cara Franca Joze Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Petar Demić » Demići od Brubnograda

Demići od Brubnograda

PIŠE: Saradnik portala Poreklo Petar Demić

Plemstvo

Grb-DemićaDana 27. I 1888. godine, na osnovu vojnih zasluga, kapetan Andrija Demić dobio je u Beču od cara Franca Jozefa ugarsko plemstvo i grb, što mu je potvrđeno 10. IX 1888. godine. Uz plemstvo i grb, Andrija je dobio i predikat „od Brubnograda“.

Porijeklo, vojna karijera i porodica

Andrija Demić rođen je 1836. godine u Klasniću kod Gline. Vojnu karijeru počeo je 1866. godine, a službovao je u Glini (10. krajiška pješadijska regimenta), Otočcu (79. ugarsko-hrvatska pješadijska regimenta) i Banjaluci (2. bosansko-hercegovačka pješadijska regimenta). Godine 1878. odlikovan je krstom za vojne zasluge, a 1891. godine postao je vitez reda Franca Jozefa. Penzionisan je 1892. godine u činu majora. Anrija je u braku sa Jelenom Borotom imao tri sina (Miloša, Miroslava i Vojislava) i dvije kćeri (Mariju i Darinku). Sva trojica sinova bili su austrougarski ofciri. Umro je 1911. godine u Glini i sahranjen je u porodičnoj grobnici na glinskom pravoslavnom groblju.

 

Save

Save


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top