Poreklo prezimena Pandža

14. oktobar 2016.

komentara: 5

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Dejan Pandža

    Molim vas da mi kažete poreklo prezimena Pandža.Selo Slavićka Banja Luka.Krsna slava Sv. Djordje.Hvala.

    • Branko Todorović

      Zagorka Vavić Gros u svojoj knjizi Prezimena su čuvari našeg jezika pretpostavlja da je ovo prezime izvedeno iz imena Pantelija (Novi Sad, 2013, str. 110). Prezime spada u red ređih prezimena, ali sve Pandže verovatno da nisu rod. Od poznatijih, mogle bi se navesti drobnjačke Pandže, za koje se vezuje i jedno predanje koje seže u srednji vek. To predanje je zabeležio Andrija Luburić istražujući Drobnjake, a prenosi ga i Radovan Kazimirović u svojoj čuvenoj knjizi Tajanstvene pojave u našem narodu (Zemun, 1986, str. 427).

      Po predanju, u Otoci kod Crnog Jezera ispod Durmitora stanovala je vojvodska porodica Pandže. Osim toga, za Pandže se govorilo da su gatali po starim knjigama i znali šta će se dogoditi. Legenda kaže da su bila trojica braće i da su sve trojica bili veliki junaci. Kad su Turci prešli u Evropu, i kada se to raščulo po Drobnjaku, tri brata uzeše da oštre mačeve. Kad ih je slepi otac upitao zašto to rade, a oni mu odgovoriše da se spremaju ići da napadnu Turke, on ih odgovori rečima da će Turci doći i u Drobnjak i da tu sačekaju.

      Imajući na umu da vam je slava Đurđevdan, nije isključeno da ste možda poreklom i Drobnjaci, ali u načelu to ne možemo tvrditi. Mogli biste uraditi Y-DNK analizu praporekla, čime bi se to pitanje sigurno razrešilo.

      Što se tiče pomena slavićkih Pandži, našao sam ih samo u Popisu žrtava rata 1941-1945 : Bosna i Hercegovina (Beograd, 2008, str. 64). Tu se pominju:

      1. Pandža (Petar) Vaskrsija, rođ. 1911, Srbin, umro 1945. u NOB-u, Slavićka
      2. Pandža (Simeun) Dušan, rođ. 1909, Srbin, poginuo 1944. u NOB-u, Bistrica
      3. Pandža (Simeun) Uroš, rođ. 1914, Srbin, poginuo 1942. u NOB-u, Bihać
      4. Pandža (Spasoja) Milan, rođ. 1925, Srbin, ubijen 1942. u direktnom teroru, Slavićka

      • Zoran Pandža

        Pored porodice Pandža iz Slavićke (za koje znam), u Starom Martincu, opština Srbac, ima sada desetak kuća Pandža. Porijeklo nam je vjerovatno isto, slava je ista. Znam da području Mostara ima dosta katolika Pandža, a naše porijeklo nisam istražio osim što na internetu pročitam neke sitne podatke. Pozdrav, Zoran Pandža.

      • Malesevic

        Reč pandža bi mogla da dođe i iz Turskog jezika, a koren joj je u Persijskom “panje” i to znači kandža.