Порекло презимена Панџа

14. октобар 2016.

коментара: 5

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Dejan Pandža

    Molim vas da mi kažete poreklo prezimena Pandža.Selo Slavićka Banja Luka.Krsna slava Sv. Djordje.Hvala.

    • Бранко Тодоровић

      Загорка Вавић Грос у својој књизи Презимена су чувари нашег језика претпоставља да је ово презиме изведено из имена Пантелија (Нови Сад, 2013, стр. 110). Презиме спада у ред ређих презимена, али све Панџе вероватно да нису род. Од познатијих, могле би се навести дробњачке Панџе, за које се везује и једно предање које сеже у средњи век. То предање је забележио Андрија Лубурић истражујући Дробњаке, а преноси га и Радован Казимировић у својој чувеној књизи Тајанствене појаве у нашем народу (Земун, 1986, стр. 427).

      По предању, у Отоци код Црног Језера испод Дурмитора становала је војводска породица Панџе. Осим тога, за Панџе се говорило да су гатали по старим књигама и знали шта ће се догодити. Легенда каже да су била тројица браће и да су све тројица били велики јунаци. Кад су Турци прешли у Европу, и када се то рашчуло по Дробњаку, три брата узеше да оштре мачеве. Кад их је слепи отац упитао зашто то раде, а они му одговорише да се спремају ићи да нападну Турке, он их одговори речима да ће Турци доћи и у Дробњак и да ту сачекају.

      Имајући на уму да вам је слава Ђурђевдан, није искључено да сте можда пореклом и Дробњаци, али у начелу то не можемо тврдити. Могли бисте урадити Y-ДНК анализу прапорекла, чиме би се то питање сигурно разрешило.

      Што се тиче помена славићких Панџи, нашао сам их само у Попису жртава рата 1941-1945 : Босна и Херцеговина (Београд, 2008, стр. 64). Ту се помињу:

      1. Панџа (Петар) Васкрсија, рођ. 1911, Србин, умро 1945. у НОБ-у, Славићка
      2. Панџа (Симеун) Душан, рођ. 1909, Србин, погинуо 1944. у НОБ-у, Бистрица
      3. Панџа (Симеун) Урош, рођ. 1914, Србин, погинуо 1942. у НОБ-у, Бихаћ
      4. Панџа (Спасоја) Милан, рођ. 1925, Србин, убијен 1942. у директном терору, Славићка

      • Zoran Pandža

        Pored porodice Pandža iz Slavićke (za koje znam), u Starom Martincu, opština Srbac, ima sada desetak kuća Pandža. Porijeklo nam je vjerovatno isto, slava je ista. Znam da području Mostara ima dosta katolika Pandža, a naše porijeklo nisam istražio osim što na internetu pročitam neke sitne podatke. Pozdrav, Zoran Pandža.

      • Malesevic

        Реч панџа би могла да дође и из Турског језика, а корен јој је у Персијском “panje” и то значи канџа.