Порекло презимена, село Мездраја (Трговиште)

14. августа 2016.

коментара: 12

Порекло становништва села Мездраја, општина Трговиште  – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Горња Пчиња“, насталој на основу података прикупљених делимично 1940. године, као и 1949. и 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Мездраја се налази на голом стеновитом земљишту високом 700 до 800  метара, десно од Пчиње. Суседна села су: Владовце на југозападу, Шапранце на југоистоку и Марганце у сливу Јужне Мораве на северу.

Воде.

Мештани Мездраје оскудевају у води, јер на атару постоје само два кладенца, који неких лета пресушују. Бунаари се на могу копати пошто је земљиште стенобито.

Земље и шуме.

Називи потеса са њивама, пашом и шумом су: Рид, Ђерен, Стевански Рид, Лиска, Ђориници и Селиште.

Тип села.

Приликом досељавања становници су заузимали онолико земље – колико су хтели. При оснивању села земља је била слободна и обрасла густом шумом. Тако су први досељеници тежили да захвате што већи простор око кућа. Овакав начин заузимања земље био је главни узрок за разбијеност села.

Мездраја се дали у три махале – Маркоску, Николинску и Стеваноску, које су међусобно удаљене око 500 метара. У неким деловима села куће су збијене а у другим деловима оне су разбацане.

Мездраја је 1949. године имала свега пет родова у 13 домаћинстава.

Постанак села, прошлост и старине.

На атару овог села постоји место Селиште. Оно лежи близу садашње Николинска Махале. Ту су мештани налазили старе гробове, велике земљане ћупове, остатке од зидова и стари новац. У гробовима има земљаних плоча дугих два а широких пола метра. За то некадаашње село не прича се ништа..

По казивању, данашњу Мездрају су основала „три брата“, који су дошли из планинског села Нерава у истој области. Они су у Нераву „убили Турчина“. Када су се доселила, браћа су овде нашла шуму и „пустелије“ па су постепено трсили гору. Због тога су они направили куће у три дела атара и тако основали три махале, које и данас постоје. Сви данашњи родови потичу од (ових) првих досељеника.

Од 1878. до 1912. године непосредно покрај села водила је државна граница између Србије и Турске. Тада је турска војска посекла сву шуму и село је нагло осиромашено у плодној земљи и паши. Из тих разлога а и граничног положаја мештани Мездраје у новије време често су се исељавали; 1878. године село је имало а 1912. године оно је спало на данашњи број домовав – 13. Прича се да је само у Београд отишло око 15 исељених породица.

Гробље се налази поред села ка истоку.

Порекло становништва.

Становници су досељени. Њихови родови су:

-Гарејци су пореклом из планинског села Нерава у истој области; тамо су изгледа били старинци. Имају вћи број исељених породица; у Врању (8 кућа), гњиланско срезу (4), Тетову и Београду. Њихови исељеници у Врању су били велики трговци.

-Марковци имају исто порекло као и Гарејци. Њихове исељене породице живе у Врању и Београду, по једна кућа.

-Тодоровци, порекло им је као и код предњих родова.  Имају исељених породица у гњиланском крају и Београду.

-Вржевци, имају порекло као и предњи родови. Неки њихов предак „затека вука у трло“ и ту га „везаја“; по томе су добили ме. Имају исељених породица у  гњиланском крају, Миратовцу код Прешева и у Пољаници.

-Стевановци имају исто порекло као и предњи родови. Имају исељених породица у Црнотинцу код Прешева, у Прешевии Београду.

Слава свих родова је Св. Никола – Никољдан.

За верске потребе мештани посећују цркву у Шапренцу или у Новом Селу.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Горња Пчиња“, насталој на основу података прикупљених делимично 1940. године, као и 1949. и 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

 1. novica

  znaci sada sam totalno zbunjen, prosto je neverovatno da J.Trifunovski u svojoj knjizi Gornja Pcinja daje potpuno drugacije podatke o selu Mezdraja, na strani 107, proverite jos jednom nemoguce je da samo u nekoliko godina budu toliko razliciti podaci, inace ja se preyivam nedeljkovic, i deda mi je iz sela mezdraja ime njegovog oca Manasije Ilic…

  • Stevan

   Moji pretci su poreklom iz Mezdraje. Iskreno,ne znam nesto puno o Mezdraji i ljudima koji su tu ranije ziveli. Znam pojedine Mezdrajce,tako se i dalje zovemo. 🙂
   Ovih dana idem do Mezdraje da obidjem jer nikad nisam… Inace,mislim da se moj cukun deda Dimča doselio iz Mezdraje,a mozda i njegov otac (pitacu dedu). Znam da nam je Čeda Štirka od familije,mislim da je on od poslednjih koji su ostali u Mezdraji,mislim da je umro pre par godina,pokoj mu dusi.

 2. novica

  molim vas jos jednom pogledajte knjigu gornja pcinja da bi se utvrdilo da li je mezdraja kod Sela klenike opstina Bujanovac isto sto i Mezdraja, opstina Trgoviste…hvala u napred

 3. Милодан

  Новица!

  Очигледно је да је у питању грешка. Не познајем довољно те просторе, мада сам кроз те крајеве прошао бициклом на путу за Прохор Пчињски и даље за Хиландар. Прошао сам кроз Кленике.
  У сваком случају, будући да ових дана имам приватних обавеза, овај неспоразум ћемо, заједно са уредништвом Порекла, сигурно разрешити током текућег месеца.
  Поздрав!
  Слободан Милић, Милодан

 4. novica

  Хвала на брзом одговору…поздрав и до читања…

  • Милодан

   Новица!

   Молба за малу помоћ. Да ли постоји једно или два насеља на тим просторима по именом “Мездраја”? Да је једно заселак села Кленике – општина Бујановац а друго у саставу општине Трговиште. Ако се ради о једном насељу не разумем због чега би га Трифуноски обрађивао два пута. И то са различитим подацима!!

 5. novica

  Стварно не знам, ја сам читао књигу Горња Пчиња, и видим потпуно различити подаци, ја никада нисам био у Мездраји, отац ми је рођен у Београду, и нажалост тамо немамо ништа, све што сазнајем о пореклу је управо преко вашег сајта, и књига,деда ми је одавно покојни, и баш као и ти сам помислио да се ради о о два појма/села и дела села, било би лепо да нам неко то објасни детаљније…..ја незнам поздрав Милодане

  • Јовица Кртинић

   Сређено је сад. Постављено је `право` село Мездраја. Опростите на чекању.

   • Милодан

    И у моје име. опростите на чекању. Ја сам једини кривац, данас ћу – сутра ћу док није “дотерало цара до дувара” – наишла Мездраја у Горњој Пчињи. Али је битно да нисам заборавио.

 6. Novica

  Hvala i do citanja, jos kad bi se javio neko iz sela Mezdraja da nam malo detaljnije opise poreklo stanovnistva, zivot u selu po predanju to bi bio pun pogodak…..