Порекло презимена, село Мездраја (Трговиште) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Мездраја, општина Трговиште  – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Горња Пчиња“, насталој на основу података прикупљених Порекло становништва села Мездраја, општина Трговиште  – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Горња Пчиња“, насталој на основу података прикупљених Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Мездраја (Трговиште)

Порекло презимена, село Мездраја (Трговиште)

Порекло становништва села Мездраја, општина Трговиште  – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Горња Пчиња“, насталој на основу података прикупљених делимично 1940. године, као и 1949. и 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Мездраја се налази на голом стеновитом земљишту високом 700 до 800  метара, десно од Пчиње. Суседна села су: Владовце на југозападу, Шапранце на југоистоку и Марганце у сливу Јужне Мораве на северу.

Воде.

Мештани Мездраје оскудевају у води, јер на атару постоје само два кладенца, који неких лета пресушују. Бунаари се на могу копати пошто је земљиште стенобито.

Земље и шуме.

Називи потеса са њивама, пашом и шумом су: Рид, Ђерен, Стевански Рид, Лиска, Ђориници и Селиште.

Тип села.

Приликом досељавања становници су заузимали онолико земље – колико су хтели. При оснивању села земља је била слободна и обрасла густом шумом. Тако су први досељеници тежили да захвате што већи простор око кућа. Овакав начин заузимања земље био је главни узрок за разбијеност села.

Мездраја се дали у три махале – Маркоску, Николинску и Стеваноску, које су међусобно удаљене око 500 метара. У неким деловима села куће су збијене а у другим деловима оне су разбацане.

Мездраја је 1949. године имала свега пет родова у 13 домаћинстава.

Постанак села, прошлост и старине.

На атару овог села постоји место Селиште. Оно лежи близу садашње Николинска Махале. Ту су мештани налазили старе гробове, велике земљане ћупове, остатке од зидова и стари новац. У гробовима има земљаних плоча дугих два а широких пола метра. За то некадаашње село не прича се ништа..

По казивању, данашњу Мездрају су основала „три брата“, који су дошли из планинског села Нерава у истој области. Они су у Нераву „убили Турчина“. Када су се доселила, браћа су овде нашла шуму и „пустелије“ па су постепено трсили гору. Због тога су они направили куће у три дела атара и тако основали три махале, које и данас постоје. Сви данашњи родови потичу од (ових) првих досељеника.

Од 1878. до 1912. године непосредно покрај села водила је државна граница између Србије и Турске. Тада је турска војска посекла сву шуму и село је нагло осиромашено у плодној земљи и паши. Из тих разлога а и граничног положаја мештани Мездраје у новије време често су се исељавали; 1878. године село је имало а 1912. године оно је спало на данашњи број домовав – 13. Прича се да је само у Београд отишло око 15 исељених породица.

Гробље се налази поред села ка истоку.

Порекло становништва.

Становници су досељени. Њихови родови су:

-Гарејци су пореклом из планинског села Нерава у истој области; тамо су изгледа били старинци. Имају вћи број исељених породица; у Врању (8 кућа), гњиланско срезу (4), Тетову и Београду. Њихови исељеници у Врању су били велики трговци.

-Марковци имају исто порекло као и Гарејци. Њихове исељене породице живе у Врању и Београду, по једна кућа.

-Тодоровци, порекло им је као и код предњих родова.  Имају исељених породица у гњиланском крају и Београду.

-Вржевци, имају порекло као и предњи родови. Неки њихов предак „затека вука у трло“ и ту га „везаја“; по томе су добили ме. Имају исељених породица у  гњиланском крају, Миратовцу код Прешева и у Пољаници.

-Стевановци имају исто порекло као и предњи родови. Имају исељених породица у Црнотинцу код Прешева, у Прешевии Београду.

Слава свих родова је Св. Никола – Никољдан.

За верске потребе мештани посећују цркву у Шапренцу или у Новом Селу.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Горња Пчиња“, насталој на основу података прикупљених делимично 1940. године, као и 1949. и 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.


Коментари (11)

 • novica

  znaci sada sam totalno zbunjen, prosto je neverovatno da J.Trifunovski u svojoj knjizi Gornja Pcinja daje potpuno drugacije podatke o selu Mezdraja, na strani 107, proverite jos jednom nemoguce je da samo u nekoliko godina budu toliko razliciti podaci, inace ja se preyivam nedeljkovic, i deda mi je iz sela mezdraja ime njegovog oca Manasije Ilic…

  Одговори
  • Stevan

   Moji pretci su poreklom iz Mezdraje. Iskreno,ne znam nesto puno o Mezdraji i ljudima koji su tu ranije ziveli. Znam pojedine Mezdrajce,tako se i dalje zovemo. 🙂
   Ovih dana idem do Mezdraje da obidjem jer nikad nisam… Inace,mislim da se moj cukun deda Dimča doselio iz Mezdraje,a mozda i njegov otac (pitacu dedu). Znam da nam je Čeda Štirka od familije,mislim da je on od poslednjih koji su ostali u Mezdraji,mislim da je umro pre par godina,pokoj mu dusi.

   Одговори
 • novica

  molim vas jos jednom pogledajte knjigu gornja pcinja da bi se utvrdilo da li je mezdraja kod Sela klenike opstina Bujanovac isto sto i Mezdraja, opstina Trgoviste…hvala u napred

  Одговори
 • Милодан

  Новица!

  Очигледно је да је у питању грешка. Не познајем довољно те просторе, мада сам кроз те крајеве прошао бициклом на путу за Прохор Пчињски и даље за Хиландар. Прошао сам кроз Кленике.
  У сваком случају, будући да ових дана имам приватних обавеза, овај неспоразум ћемо, заједно са уредништвом Порекла, сигурно разрешити током текућег месеца.
  Поздрав!
  Слободан Милић, Милодан

  Одговори
 • novica

  Хвала на брзом одговору…поздрав и до читања…

  Одговори
  • Милодан

   Новица!

   Молба за малу помоћ. Да ли постоји једно или два насеља на тим просторима по именом „Мездраја“? Да је једно заселак села Кленике – општина Бујановац а друго у саставу општине Трговиште. Ако се ради о једном насељу не разумем због чега би га Трифуноски обрађивао два пута. И то са различитим подацима!!

   Одговори
 • novica

  Стварно не знам, ја сам читао књигу Горња Пчиња, и видим потпуно различити подаци, ја никада нисам био у Мездраји, отац ми је рођен у Београду, и нажалост тамо немамо ништа, све што сазнајем о пореклу је управо преко вашег сајта, и књига,деда ми је одавно покојни, и баш као и ти сам помислио да се ради о о два појма/села и дела села, било би лепо да нам неко то објасни детаљније…..ја незнам поздрав Милодане

  Одговори
  • Уредник

   Сређено је сад. Постављено је `право` село Мездраја. Опростите на чекању.

   Одговори
   • Милодан

    И у моје име. опростите на чекању. Ја сам једини кривац, данас ћу – сутра ћу док није „дотерало цара до дувара“ – наишла Мездраја у Горњој Пчињи. Али је битно да нисам заборавио.

    Одговори
 • Novica

  Hvala i do citanja, jos kad bi se javio neko iz sela Mezdraja da nam malo detaljnije opise poreklo stanovnistva, zivot u selu po predanju to bi bio pun pogodak…..

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top