Poreklo prezimena, selo Donja Ržana (Bosilegrad)

22. jul 2016.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Donja Ržana, opština Bosilegrad  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Donja Ržana Foto: www.bosilegrad.org
Donja Ržana Foto: www.bosilegrad.org

Položaj i tip sela.

Najveći deo Donje Ržane nalazi se u ravni doline bliže reci. Sa leve strane Ržanske Reke su Gornja Mala (Mišaljkini), Donja Mala  i Mrsalica (jedna kuća Mišaljkina) i Guzobije. Kuće su slamne i u grupi. Sa desne strane reke je mala Išor.

U selu ima 28 kuća.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa izvora-kladenaca, koji nose ove nazive: Kladenac (u Zanogi) i Bela Voda u Gornjoj Mali na mestu Bozovici.

Zemlje i šume.

Njive, livade, paša i šume nalaze se na mestima, zvanim: Išor – sa desne strane Ržanske Reke, Prisoje, Čukare, Ramni Del, Garine i Ribarci.

Postanak sela i poreklo stanovnika.

Ovo selo nije tako staro kao neka okolna sela. Mlađe je od Gornje Ržane. U njemu nema nikakvih starih selišta ili drugih starina. Bila pustara, kažu. Zaseljena je, vele, posle oslobođenja 1878. godine, ali će biti i nešto ranije. Bilo je najpre tri kuće, pa 7 kuća a sada ih ima 28.

-Lisičare. Najpre se naselio Ivan iz Paralova, praded čoveku od 80 godina. Od njega su Lisičare.

-Gajdare su „iz Vrlu Reku“, valjda iz Toplog Dola u Srbiji, jer ih tamo ima.

-Stambolijini su iz Toplog Dola u Bugarskoj.

Ove tri familije je naselio Turčin, a posle su se naselili i drugi:

-Guzobije su iz Novog Sela. Doselio im se ded Vučko, bio najpre u Lisini pa se ovde naselio „na agino mesto“.

-Deda Stojkovi su iz Toplog Dola. Doselili se zbog toga što je ovde bilo pusto a plodno mesto.

-Mišaljkini su od Vardenika, odakle se naselio Mladen Miškaljin.

-Petre se ovde naselio kao prizetak iz Donje Lisine.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Dimitar

    Guzobije su došle iz Novog sela, staro prezime Milinković. Pre toga siiveli u dolini Pčinje, a predpostavlja se da si došli sa Kosova,na prapostojbina im je Hercegovina.

    • nikola

      Da li moze neko da mi objasni malo detaljnije o poreklu Guzobije ,postoji li neki dokument ili knjiga odakle moze da se proveri to.