Порекло презимена, село Горња Ржана (Босилеград)

22. јула 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Горња Ржана, општина Босилеград  – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Горња Ржана. Фото: www.bosilegrad.org
Горња Ржана   Фото: www.bosilegrad.org

Положај и тип села.

Горња Ржана је село у почетку долине Ржанске Реке, која постаје од Виљокоштице и потока Лопушњака; прва је већа притока са десне стране потока Видимске Долине, од које је на десној страни „плочко“. У долини Виљокоштице са леве стране нема кућа а на десној су ма(ха)ле: Грчка, Беркова и Момчилова, а ниже су од ње, низ реку, Мишаци. У Видимској Долини су мале Видима, Пиперковци и Плавило. У селу постоје и мале Ђерачка и Бонџина.

У селу има 40 кућа.

Воде.

Мештани користе воду за пиће са извора-кладенаца, који носе ове називе: Станков Кладенац (у изворишту Виљокоштице), Мал’ и Голем Извор (у изворишту Лопушње).

Земље и шуме.

Њиве, ливаде, паша и шуме су на местима званим: Лиселица (ливаде поред реке), Видим и Боровњак (по боровињкама).

Постанак села ипореклос тановништва.

Постоји предање да је Горња Ржана старије насеље („од пантивек“). То причају не само мештани, већ и становници околних села (Мусуља). Једно време су за њу употребљавали назив „старе куће“. Међутим, то се из порекла родова не види, ваљда су се старинци помешали са досељеницима, а уз то познато је да је Горња Ржана раније била „пуштењак“, где су напасали стоку становници Горње Лисине, док се није заселило ово село.

Најпре је у село било осам кућа; „Осам куће севе и севте биле у Горња Ржана“.

-Мишаци (раније Божаничеви) су изГорње Лисине, одакле се доселио деда Миша (дед човеку од 70 година); најпре су ишли у „кумановско“, па су дошли у Криву Феју да би се потом населили овде. Од њих је остала само једна кућа.

-Деда Момчилови су из Горње Љубате („мене ми се чини да су од Горњу Љубату“).

-Грци  су из Вучиделаца. Назив Грци су добили што су били кржави (кржљави).

-Бонџини су из Горње Лисине – („треба да су од Горњу Лисину“).

-Ђераци су старином из Дуката, па су им преци најпре дошли у Горњу Љубату па потом у Горњу Ржану. „Право им је Ђеринци по жени, која се звала Ђера, а били су од Самокова“ (ово пише на маргинама-фуснотама о њима).

-Видимчање (Сокол, Стојан и др.) су из Доње Лисине.

-Пиперковци су из Доње Љубате или Доње Лисине.

-Гмитров (Илија) је у мали Плавило је из Чешљанаца, доселио се као пришелац („поженил се беше тија Гмитар“).

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.