Poreklo prezimena, selo Gornja Ržana (Bosilegrad)

22. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornja Ržana, opština Bosilegrad  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Gornja Ržana. Foto: www.bosilegrad.org
Gornja Ržana   Foto: www.bosilegrad.org

Položaj i tip sela.

Gornja Ržana je selo u početku doline Ržanske Reke, koja postaje od Viljokoštice i potoka Lopušnjaka; prva je veća pritoka sa desne strane potoka Vidimske Doline, od koje je na desnoj strani „pločko“. U dolini Viljokoštice sa leve strane nema kuća a na desnoj su ma(ha)le: Grčka, Berkova i Momčilova, a niže su od nje, niz reku, Mišaci. U Vidimskoj Dolini su male Vidima, Piperkovci i Plavilo. U selu postoje i male Đeračka i Bondžina.

U selu ima 40 kuća.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa izvora-kladenaca, koji nose ove nazive: Stankov Kladenac (u izvorištu Viljokoštice), Mal’ i Golem Izvor (u izvorištu Lopušnje).

Zemlje i šume.

Njive, livade, paša i šume su na mestima zvanim: Liselica (livade pored reke), Vidim i Borovnjak (po borovinjkama).

Postanak sela iporeklos tanovništva.

Postoji predanje da je Gornja Ržana starije naselje („od pantivek“). To pričaju ne samo meštani, već i stanovnici okolnih sela (Musulja). Jedno vreme su za nju upotrebljavali naziv „stare kuće“. Međutim, to se iz porekla rodova ne vidi, valjda su se starinci pomešali sa doseljenicima, a uz to poznato je da je Gornja Ržana ranije bila „puštenjak“, gde su napasali stoku stanovnici Gornje Lisine, dok se nije zaselilo ovo selo.

Najpre je u selo bilo osam kuća; „Osam kuće seve i sevte bile u Gornja Ržana“.

-Mišaci (ranije Božaničevi) su izGornje Lisine, odakle se doselio deda Miša (ded čoveku od 70 godina); najpre su išli u „kumanovsko“, pa su došli u Krivu Feju da bi se potom naselili ovde. Od njih je ostala samo jedna kuća.

-Deda Momčilovi su iz Gornje Ljubate („mene mi se čini da su od Gornju Ljubatu“).

-Grci  su iz Vučidelaca. Naziv Grci su dobili što su bili kržavi (kržljavi).

-Bondžini su iz Gornje Lisine – („treba da su od Gornju Lisinu“).

-Đeraci su starinom iz Dukata, pa su im preci najpre došli u Gornju Ljubatu pa potom u Gornju Ržanu. „Pravo im je Đerinci po ženi, koja se zvala Đera, a bili su od Samokova“ (ovo piše na marginama-fusnotama o njima).

-Vidimčanje (Sokol, Stojan i dr.) su iz Donje Lisine.

-Piperkovci su iz Donje Ljubate ili Donje Lisine.

-Gmitrov (Ilija) je u mali Plavilo je iz Češljanaca, doselio se kao prišelac („poženil se beše tija Gmitar“).

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.