Poreklo prezimena, selo Donja Ljubata (Bosilegrad)

16. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donja Ljubata, opština Bosilegrad  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Centralni deo Donje Ljubate, „Selo“, je u ravni doline Ljubatske Reke, pru ušću potoka Kozjeg Dola, njene leve pritočice. Tu su škola, crkva i nešto kuća sa dućanima, mehanama i sudnicom. Ostali delovi sela, mahale, su van „Sela“, nalaze se u svim pravcima po stranama prostranih i dubokih dolina. Veći deo sela je sa leve strane doline Ljubatske Reke, koja je poglavito goletna, a desna mahom pod gorom. Ma(ha)la Kačarovi je u Kozjem Dolu na pola sata od „Sela“. Cvejina Mala (Cvejinnci) je sa leve strane Ljubatske Reke pod kosmo Krs do doline Mali-Plači Dol. Kuće su raspoređene i duž puta, koji vodi levom stranom pomenute reke, po ravni doline. Dalje od ove male uz reku, u Širokom Dolu, su: Đuričevci, Jabukovdolčanje i iznad njih na Strugadnici postoje tri kuće (Ivan, Stamen i Bogdan) blizu rida Vidima. Svi oni čine mahalu Široki Dol. Sa desne strane doline je mala Krivi Dol, koji je između Livadišta i Slančica, a pod „Smreki“ (pod bukovom gorom i njivama). Na međi Gornje i Donje Ljubate idući uz reku je Vrla Dolina, sa leve strane reke. Mala Čkaov Dol sa leve strane Ljubatske Reke, u početku Čkaova Dola, je krajnja nala Donje Ljubate sa leve strane reka, daleko jeod „Sela“ na pola sata hoda.

U selu ima 130 kuća.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa kladenaca, pod imenima: Jabuka (češmica u Čkaovu Dolu), Carev Kladenac (češma na preslopu u početku Kozjeg Dola), Vučina Češma i Šopur („izvor golem“).

Zemlje i šume.

Njive, livade, paša i šume nalaze se na mestima zvanim: Šipkovica, Bukova Padina, Kleniće, Šumje, Prosija, Đuričeve Njive, Trešten Bor, Vlakove, Krepok, Elje, Ranjin Dol, Vočnik, Klajđe, Goštevica, Vlašin Dol, Kupenica, Staleva Ornica, Jalov Dol i Krivi Dol.

Starine u selu.

Sa leve strane Ljubatske Reke postoji Selički Rid, na kome ima ostataka ranijeg života – „sve uzid bilo“, „sve dvorove“, nalaze „železurine“ i dr.

Postanak sela i poreklo stanovnika.

Ovo selo je starije od Gornje Ljubate.

-Popovci su stara porodica („starosedelci“) od kojih je u jednom trenutku bilo devet popova; od njih su stanovnici mahale Čkaova Dola a i blisko naselje Barje čine Popovci, koji su ga zaselili, ima ih 30 kuća i ne uzimaju se međusobno.

-Šumanje (Dolinci, Dolinarci i Duraci) i Šuglevci su takođe stara porodica. Šumanje su u Kozjem Dolu. Od tih porodica, po predanju, nastalo je selo.

-Đuričevi su stara porodica, su poreklom iz Srbije („naše koleno od Srbija“). Predak im je bio Đura, koji se prizetio u Donjoj Ljubati. Od te porodice su:

-Cvejinci (Širokodolci,Krivodolci i još neki) su u Cvejinoj Mali. U ovoj porodici prizećen je VaseStamenov, poreklom od Bojkovca ili Harizanovih u Bosilegradu, koji su starinom od Štipa; ovde ih zovu:

-Stamenovi.

-Dobrodolci su iz Dobrog Dola, mnogo ih je, „od nji selo već postalo“.

-Mišinci su se skoro doselili, samo se na zna odakle su.

Skoriji doseljenici, od pre 30-50 godina su:

-Apostol i;

-Giko iz Izvora;

-Popov (Janaćko)  iz Grujinaca;

-Mijail, pop iz Gornjeh Ujna.

Svi oni stanuju u „Selu“, gd je crkva, škola, mehana, dućani i nekoliko kuća starih porodica.

Drugih doseljenika nije bilo a mnogi su se iselili.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.