Poreklo prezimena, selo Donja Lisina (Bosilegrad)

11. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donja Lisina, opština Bosilegrad  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Ovo selo je u dolini Lisinske Reke između Gloške i Milevska Planine, u omanjem proširenju ispod stanaca Lisinske i Božičke Reke. Iznad i ispod sela je dolina klisurasta. Centralni deo sela je sa leve strane Lisinske Reke u proširenju, gde ima nešto njiva, bašti i voćnjaka sa nekoliko kuća, školom i mehanom. Naspram tom mestu nalevoj strani doline postoji stara obnovljena crkva sa prilično lepim živopisom, koji se održao s polja na zidu. Pojedine seoske mahale su van ovog centralnog dela sela raspoređene uz dolinu glavne reke i njenih pritoka. Selište ili Milijašina Mala je sa leve strane, a sa desne su: Panjevica (Dojčinovci), Leska (Piperkovski), Gabriče („Gabričenje“ – Manojlovci).

Vode.

Meštani se služe vodom za piće iz kladenaca, koji nose ove nazive: Lazarov Kladenac („od vek je“, „ne presušuje“), Ubava Voda (zovu je Dlgi Kladenac ili Dva Kladenca) i Šupčev Izvor (u šumi, „po studena voda ne mož’ da bude“).

Postanak sela i poreklo stanovnika.

Nije poznato ništa u prvom zaseljenju ovog sela, niti se zna nešto više o poreklu.

Najstarije su  u selu, „prve kuće“:

-Manojlovci, Ilijašinci i Dojčinovci: Deobom tih najstarijih porodica razvilo se najvećim delom današnje selo Donja Lisina.

-Piperkovci su se doselili „od Bukovik“ mada im je stara bila iz Donje Lisine, pa tamo bežali pa se povratili.

Posle toga su se naselili:

-Milevčanje su iz Milevaca.

-Momčilovi su iz Gložja. Ded im se Momčil prizetio u selu.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.