Порекло презимена, село Доња Лисина (Босилеград)

11. јула 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Доња Лисина, општина Босилеград  – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Ово село је у долини Лисинске Реке између Глошке и Милевска Планине, у омањем проширењу испод станаца Лисинске и Божичке Реке. Изнад и испод села је долина клисураста. Централни део села је са леве стране Лисинске Реке у проширењу, где има нешто њива, башти и воћњака са неколико кућа, школом и механом. Наспрам том месту налевој страни долине постоји стара обновљена црква са прилично лепим живописом, који се одржао с поља на зиду. Поједине сеоске махале су ван овог централног дела села распоређене уз долину главне реке и њених притока. Селиште или Милијашина Мала је са леве стране, а са десне су: Пањевица (Дојчиновци), Леска (Пиперковски), Габриче („Габричење“ – Манојловци).

Воде.

Мештани се служе водом за пиће из кладенаца, који носе ове називе: Лазаров Кладенац („од век је“, „не пресушује“), Убава Вода (зову је Длги Кладенац или Два Кладенца) и Шупчев Извор (у шуми, „по студена вода не мож’ да буде“).

Постанак села и порекло становника.

Није познато ништа у првом засељењу овог села, нити се зна нешто више о пореклу.

Најстарије су  у селу, „прве куће“:

-Манојловци, Илијашинци и Дојчиновци: Деобом тих најстаријих породица развило се највећим делом данашње село Доња Лисина.

-Пиперковци су се доселили „од Буковик“ мада им је стара била из Доње Лисине, па тамо бежали па се повратили.

После тога су се населили:

-Милевчање су из Милеваца.

-Момчилови су из Гложја. Дед им се Момчил призетио у селу.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.