Poreklo prezimena, selo Gložje (Bosilegrad)

9. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gložje, opština Bosilegrad  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Ovo selo je pod Gloškom Planinom kao u jednom amfiteatru, koji čini obod i supodina ove planine. To je početak izvornih krakova Gloške Reke, koja je leva pritoka Ljubatske Reke, odnosno Dragovištice. Kose, koje polaze sa Gloške Planine i na kojima su pojedine male seoske sa imanjima, se postupno spuštaju i završavaju na zaravni u jednakoj visini. Sve skupa čine utisak jedne površi, koja je ispresecana izvornim kracima Gloške Reke, čije su doline, kao i dolina glavne reke, duboke i strmih strana, prave klisuraste mlade doline. Celokupnim svojim položajem selo je izolovano od saobraćaja, van glavnih dolina, kojima vode putevi, a uz to je visoko i teško pristupno; stanovništvo je primitivno i poznato u ovoj oblasti po izvesnim osobinama.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa kladenaca, od kojih su glavniji: Ličarov Kladenac (u mali Martinovci); Sveta Voda (blizu „sela“) i Klek – do livada u Gloškoj Planini.

Zemlje i šume.

Imanja su na mestima: Martinovica, Čukovec, Rosulja, Popadina, Kovačko Gumno, Garvan, Široka Padina, Ječmište, Borovi Del, Rupa, Zanoga, Vunen Kamik i Orniče. Seoska paša je Prekop.

Tip sela.

U selu postoje ove male, počev sa desne strane izvorišta Gloške Reke pa ka levoj: Martinovica, Džurkov Dol, Grčka Mala, Nešin Dol, Nančinac, Govedarnik i Kumovci. Mahala Martinovica je pod presedlinom između Čukovca i bila Gloške Planine, po obloj kosanici. Istoga položaja su sve ostale male. Mala Kumovci se sastoji od dve istoimene male, pregrađene kosanicom.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

U ovome slu je pre 80-90 godina bilo 30 kuća. Začetak sela je bio dole u reci – u „selu“.

-Bogojinci. U selu se prvi naselio neki Bogoja. On je bio iz sela Nemanjinaca. Kako je tadašnje Gložje bilo pusto on je dolazio tu sa stokom da bi se i naselio. Od ove porodice su i:

-Ličarovci, mada neki pričaju da su se ono posebno doselili, samo se ne zna odakle.

-Varažličanje su u mahali Martinovici a ima ih i u Lipi.

-Kumovci i Samodovi su takođe stare porodice.

Izgleda do sve do sada pomenute porodice su zajedničkog porekla, ali su se razrodili i uzimaju među sobom.

Ostali su se docnije doselili.

-Gnojiščanje su u delu sela bliže Bosilegradu, a poreklom su iz Gnojišta i Krivoj Feji, došli pe 70 godina, ali im je starina bila iz Gložaja, odakle su bežali pa se povratili.

-Vojinovci su iz Donje Ljubate, odakle se doselio predak pre 40 godine zbog siromaštva.

-Krivovejci (Ivan i Veličko) su iz Krive Feje od porodice Čauševaca, dovela ih majka, koja se ovde preudala.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.