Poreklo prezimena, selo Duga Luka (Vranje)

5. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Duga Luka, Grad Vranje  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Ovo selo je na obema stranama Melansko-kosovske Reke.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa izvora, koji se nalaze u blizini pojedinih kuća.

Zemlje i šume.

Njive, livade, paša i šume se nalaze na ovim mestima: Valog, Padina, Krstov Rid, Belćin Dol, Kalimerica, Kriva Padina, Rakov Dol, Gumništa, Belutќ, Trnica, Grbanov Rid, Priboj, Leskov Rid i Meči Rid. Livada i bašti ima pored reke, u kojoj je ranije bilo riba („mrene“) – sada ih nema.

U selu ima oko 50 kuća.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Ovo selo je relativno skorijeg postanka, što se unekoliko vidi po njegovom imenu a i po tome što u njemu nema selišta niti bilo kakvih drugih starina.

Najpre je Duga Luka bila „pašište“, da bi potom bila zaseljena.

-Kitanovi i Radenkovi su prvi doseljenici u ovo selo. Došli su iz Palje a ovde su našli pusto i nenaseljeno mesto. Danas ih je malo, jer su se mnogi raselili.

-Slančinci (Markovci i dr) su iz Danjinog Sela kao i:

-Valožanje (stanovnici u mahali Valogu), ovde su im došli preci stariji od pradedova, danas su se razrodili i uzimaju se među sobom.

-Lulinci su iz Jalovice. Njihovi preci su im našli pusto mesto i tu se naselili posle prethodnih.

-Ljiljaninci (nazvani po imenu žene Ljiljane) su iz Rupja.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.