Poreklo stanovništva, selo Stance (Vranje)

20. jun 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Stance, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Poljanica i Klisura“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih 1902. i 1903. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Stance

Položaj sela.

Ovo selo je ispod Roždaca, na stancima Male i Roždačke Reke. Gotovo je sve u dolini, pravo dolinsko selo ka i Roždace većim delom. Gornja Mala je na obema stranama doline Male Reke, a Donja Mala ispod i više stava, na obema stranama doline Roždačke Reke. Zemljište je kod kuća ogolićeno a šuma je izvan sela.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa reka i potoka, kao i sa kladenaca, od kojih je poznat Meči Deja. U dolini Male Reke ima dva izvora „slanika“.

Zemlje i šume.

Njiva ima oko kuća i izvan njih na mestima: Kućište, Velakovica, Opaljena Glava, Ćelije, Oskoruša, Malo Priče, Kitice, Kaškalo, Zaćirov Kladenac, Karadžin Krst, Crna Bara, Bunuška Njiva, Korita, Garvanik, Rilov Dol, Kolasta Ornica, Sonji Miljak, Popova Dolina, Kozji Breg i dr. Pored njiva na ovim mestima ima paše i šume.

Šume ima uglavnom na mestima zvanim: Golemo Priče, Garvanovo Priče, Mečo Priče, Malo Priče i dr. Sva je ta šuma zajednička, preci su ih je kupili od gospodara.

Zajedničke paše ima na mestima: Bazova Padina, Jagodnjak i Meči Deja.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa, podeljeno u dve male, Gornju i Donju. Kuće su u njima međusobno udaljene, kako gde; 30-40, 70-80 koraka (blizu puta sa leve strane Reke) ili više.

U Gornjoj Mali su: Zajci, Tominci, Cvejinci, Došljaci, Olelici i Nikolčaci.

U Donjoj Mali su: Cvejinci, Tomicni, Zajci i Kalaverci.

U selu ima 36 kuća.

Poreklo stanovništva.

-Cvejinci, Aranđelovdan, su najstarija porodica u selu. Njihov predak Cveja došao je od Malog Kosova. Od dva brata jedan je (Miljko) ostao u Stancu dok je drugi (Milisav) prešao u Vlase, gde od njega vode poreklo Čarapinci.

-Tominci, Nikoljdan, su stara porodica, kojoj se ne zna poreklo, te neki kažu da su starinci. Od njih su Đurakovi u Vlasu, koji se prešli iz Stanca.

-Nikolčaci su iz Rupja („Rupnik“ u Grdeličkoj Klisuri), odakle im se doselio predak Stojica, koji je bio sveštenik u Gradnji. On je nestao – na zna se kako. Jedan od njegovih potomaka naselio se u Dragobuždu, gde je bio momak kod Arnauta. On se oženio iz Roždaca, pa se potom naselio u Stancu. Od njega su Nikolčaci. Ne kaže se koju slavu slave.

-Zajci, Aranđelovdan, su iz Vlasa, od istoimene porodice, stari su im se doselili pre 120 godina.

-Olelici su iz Drenovca, odkuda im se doselio predak pre 100 godina. Ne kaže se koju slavu slave.

-Došljaci (Markovići i Stojanovići), Nikoljdan, su iz Desivojca, iz Padine – mahale tog sela. Doselili su se pre 70-80 godina i najpre su bili čivčije kod gospodara – Turčina – u selu.

-Kalaverci, Nikoljdan, su iz Vlasa od Baba-Ivaninske porodice. Doselio im se ded pre 70 godina.

Seoska slava je u Belu Nedelju.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Poljanica i Klisura“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih 1902. i 1903. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.