Порекло презимена Шола

28. април 2016.

коментара: 2

Шоле су покатоличени Срби настањени у Подбору (Прозор). Некад их је било и у Трну (Широки Бријег), а даљом старином су из Макарске. Како наводи Јевто Дедијер, у Трн се неки Шола доселио из Жупањца (Дувно), деда му је био православне вере и славио је Ђурђевдан, док му фратри не забранише.

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Jana

    Šole se danas vode kao Hrvati, katolici, većina vuče porijeklo iz sela Prisoje (Dučići) kraj Duvna (Tomislavgrad). Većina tako deklariranih živi na području spomenutog područja u BiH, te na području Hrvatske. Zabilježeno je da ima Šola i pravoslavaca i muslimana.

  2. Војислав Ананић

    ШОЛА (п.к). Шоле (п) су стара мостарска трговачка породица. Из ове познате породице потиче јавни радник Атанасије Шола (1878-1960). Био је цијењен и поштован у својој средини. Дучић га је сматрао “најкултурнијим Србином којег је избацила хцрцеговачка земља” (46:124). Шоле (к), у Подбору (Прозор). У ово село Шола је дошао из Копчића “уз мајку, па овде остао на женинству” 1906. године (79:84). Шола је било и у Трну код Широког Бријега. Према Дедијеру, старином су из Макарске. У Трн је неки Шола дошао из Жупањца (Дувно) око 1865. године. Радио је као “фратарски кувар”. Дјед му је био православне вјере, славио је Ђурђевдан. Шоле су ову славу задржали и даље, све “док је фратри не забранише” (59:349).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.