Poreklo prezimena Šola

28. april 2016.

komentara: 2

Šole su pokatoličeni Srbi nastanjeni u Podboru (Prozor). Nekad ih je bilo i u Trnu (Široki Brijeg), a daljom starinom su iz Makarske. Kako navodi Jevto Dedijer, u Trn se neki Šola doselio iz Županjca (Duvno), deda mu je bio pravoslavne vere i slavio je Đurđevdan, dok mu fratri ne zabraniše.

Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Jana

    Šole se danas vode kao Hrvati, katolici, većina vuče porijeklo iz sela Prisoje (Dučići) kraj Duvna (Tomislavgrad). Većina tako deklariranih živi na području spomenutog područja u BiH, te na području Hrvatske. Zabilježeno je da ima Šola i pravoslavaca i muslimana.

  2. Vojislav Ananić

    ŠOLA (p.k). Šole (p) su stara mostarska trgovačka porodica. Iz ove poznate porodice potiče javni radnik Atanasije Šola (1878-1960). Bio je cijenjen i poštovan u svojoj sredini. Dučić ga je smatrao “najkulturnijim Srbinom kojeg je izbacila hcrcegovačka zemlja” (46:124). Šole (k), u Podboru (Prozor). U ovo selo Šola je došao iz Kopčića “uz majku, pa ovde ostao na ženinstvu” 1906. godine (79:84). Šola je bilo i u Trnu kod Širokog Brijega. Prema Dedijeru, starinom su iz Makarske. U Trn je neki Šola došao iz Županjca (Duvno) oko 1865. godine. Radio je kao “fratarski kuvar”. Djed mu je bio pravoslavne vjere, slavio je Đurđevdan. Šole su ovu slavu zadržali i dalje, sve “dok je fratri ne zabraniše” (59:349).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.